Svetsko vreme u Grljanu - dom ukrašen časovnicima

Izvor: RTS, 14.Jan.2020, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetsko vreme u Grljanu - dom ukrašen časovnicima

Porodica Stančulović iz Grljana kod Zaječara ima zavidnu kolekciju budilnika, zidnih i mehaničkih satova. Od sredine osamdesetih godina prošlog veka u njihovom domu časovnici imaju posebno mesto.
Udarac o gong označio je koliko časovnika imate?
"Uh, to je malo složenije pitanje, evidenciju ne vodim, ali ima pedesetak sigurno", kaže Zlata Stančulović. "I kao što to obično biva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prvi sat je nabavljen sličajno. Jovan ga je popravio i tako je krenulo. Danas svi časovnici, njih pedesetak, uredno pokazuju tačno vreme."
„Ušli smo u ritam tako da je nedelja  dan za navijanje satova, i na tome radimo petnaest-dvadeset minuta", kaže Jovan Stančulović. 
Stančulovići imaju toliko satova da u svakom trenutku znaju koje je vreme u bilo kom kraju sveta. To im je hobi, ali i strast. Mnogi to ne razumeju, pogotovo bližnji i komšiluk.
„Prosto, uši su navikle, tako da ne osećamo taj zvuk. Jedino, neko ko nam dođe u goste, moja unuka kad dođe i unuk kaže da to puno lupa, inače mi ne osetimo taj zvuk, navikli smo", priča Zlata Stančulović.
U domu Stančulovića vreme brzo prolazi, u skladu sa otkucajima kazaljke na satu. Tako je bilo i našoj ekipi, a mnogi bi voleli da vreme bar na trenutak stane.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.