Sva čuda u Romulijani

Izvor: Politika, 19.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sva čuda u Romulijani

U gamzigradskoj carskoj palati, u izboru „Politikinog Magazina”, predstavljeno sedam srpskih čuda prirode i graditeljstva

ZaječarJednogodišnja akcija „Politikinog Magazina” „Sedam čuda Srbije” okončana je na završnoj promociji,u velikom stilu, u gamzigradskoj carskoj Romulijani kod Zaječara. Biranim rečima besedili su svi oni čiji su se spomenici našli na listi dragulja prirode i graditeljstva u našoj republici i svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su zahvalili preduzimljivom „Magazinu” i njegovim novinarima i urednicima. Da radost podele sa priređivačima akcije i zaslužnim turističkim i kulturnim poslenicima, u rimsku carsku palatu, koja je takođe proglašena za jedno od sedam graditeljskih čuda Srbije, došli su Nebojša Bradić, ministar kulture Srbije, Nadica Momirov, državni sekretar u Ministarstvu kulture, Ljiljana Čerović, šef Odseka za odnose s medijima Turističke organizacije Srbije i brojni predstavnici opština, turističkih i kulturnih organizacija i novinari iz cele Srbije. Domaćinski su ih dočekali i ugostili Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara, Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru, i predstavnici ovdašnje turističke organizacije.

Sve njih, u prepunom atrijumu velelepne palate, koja je prošle godine upisana na listu svetskih spomenika kulture pod zaštitom Uneska, pozdravila je Olga Vukadinović, urednica „Magazina”, koja je pobednicima uručila umetničke fotografije čudesnih prirodnih spomenika i graditeljskih poduhvata, delo fotoreportera i saradnike ove redakcije.

Urednica „Magazina” zahvalila je svima koji su predlagali i glasali u ovoj akciji, kao i onima koji su je materijalno pomogli, kao što su to učinili Turistička organizacija Srbije i Grad Zaječar. Posebno je naglasila da odabrani spomenici nisu rangirani iz prostog razloga što su svi podjednako pravi dragulji Srbije i uzdanica njene ambiciozne turističke ponude.

Svi učesnici velike promocije „Magazinove” akcije u Gamzigradu dobili su i specijalno izdanje ovog nedeljnog dodatka, „Sedam čuda Srbije”, u kojem su pregledno i lepo predstavljeni svi dragulji prirode i graditeljstva u Srbiji odabrani u akciji, kao i oni koji su bili u najužoj konkurenciji za izbor. Specijalno izdanje, uramljenu prvu stranu prvog broja „Politike” od 25. januara 1904. godine, urednica „Magazina” uručila je ministru Nebojši Bradiću.

Zahvalivši redakciji „Politikinog Magazina”, Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru, rekao je da i od ove akcije očekuje veći priliv turista. Prošle godine, kada je Romulijana dobila zaštitu Uneska, Gamzigrad je imao 32.000 posetilaca, gotovo dvostruko više nego pre tri godine. Do kraja godine očekuje se više od 40.000 turista. Izveštaji i napisi tridesetak novinara iz beogradskih i srpskih redakcija, koji su prisustvovali svetkovini u Gamzigradu, svakako će doprineti da se interesovanje za gamzigradsko i ostala „čuda” Srbije i znatnije uveća.

Na poziv zaječarskog gradonačelnika Ničića, predstavnici medija posetili su u Zaječaru i novi Sportsko-rekreativni centar „Popova plaža” i novo skijalište u park-šumi „Kraljevica”. Gradonačelnik im je rekao da su to nova zaječarska „čuda” kojima se Zaječarci ponose.

-----------------------------------------------------------

Pohvale „Magazinu”

Ministar Nebojša Bradić rekao je da je veoma dobro što je „Politikin Magazin” identifikovao potencijal kulturnog i prirodnog nasleđa Srbije. Bilo bi dobro, kazao je on, da i danas imamo viziju o tome šta ćemo mi u ovom vremenu stvoriti vredno a što će generacije posle nas čuvati kao značajno nasleđe, kao neka nova čuda. U tom smislu Ministarstvo kulture će podsticati sve takve akcije i vizije savremenih stvaralaca.

Jovan Đurić, direktor Sportsko-turističkog centra u Bajinoj Bašti, prisustvovao je gamzigradskoj promociji zajedno sa predsednikom tamošnje opštine Milojem Savićem. Ponosni su što na području ove opštine imaju dva „čudesna” spomenika: Drinu sa Vrelom i Nacionalni park „Tara”. Đurić nam je rekao da je „Politika” imala „izvrstan osećaj i sluh” da napravi priču o graditeljskim i prirodnim čudima Srbije. Ovo će sigurno doprineti boljoj turističkoj ponudi bajinobaštanskog kraja i okoline.

-----------------------------------------------------------

Došao i prijatelj iz Kutine

Među nekoliko stotina posetilaca na promociji u Gamzigradu našao se i Josip Cerovec, prijatelj Zaječaraca iz hrvatske Kutine, s kojom je Zaječar godinama bio zbratimljen. Gost iz Hrvatske oduševljen je što je Romulijana znatno uređenija nego pre dve decenije, kada je on ovde bio poslednji put. Svojim prijateljima, omladinskim aktivistima iz onog vremena Predragu Niciću i Slobodanu Takovu, ovaj poslovno uspešni Kutinjanin obećao je obnovu prijateljskih i poslovnih veza, računajući i turističke ture do Romulijane.

-----------------------------------------------------------

Čuda Srbije (po azbučnom redu):

Priroda: Drina sa Vrelom, Đavolja varoš, Kanjon i kapije Vratne, Kanjon Uvca, Nacionalni park „Đerdap”, Nacionalni park „Tara” i Nacionalni park „Fruška gora”;

Graditeljstvo: Beogradska tvrđava, Visoki Dečani, Gradska kuća u Subotici, Studenica, Feliks Romulijana, Hram Svetog Save i Šarganska osmica.

Stojan Todorović

[objavljeno: 20/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.