Izvor: JUGpress.com, 12.Mar.2024, 20:00

Srednjoškolci iz Zaječara, Niša i Žitorađe imaju najbolje učeničke kompanije jugoistočne Srbije

LESKOVAC-BOJNIK-NIŠ

Održano je Regionalno takmičenje učeničkih kompanija na kome su 32 srednjoškolska tima iz jugoistočne Srbije (Aleksinac, Bojnik, Doljevac, Knjaževac, Leskovac, Niš, Pirot, Svrljig, Sokobanja, Zaječar i Žitorađa) ponudili svoje proizvode i usluge široj javnosti, a specijalni žiri je ocenjivao njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude. Učenička >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kompanija „OutMark” iz Gimnazije u Zaječaru osvojila je prvo mesto, a ovi srednjoškolci se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom narukvica koje su namenjene avanturistima, pružajući im sve što je potrebno za osećaj sigurnosti i uživanje u prirodi. Drugo mesto pripalo je kompaniji „SweetNi” koju čine učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu koji proizvode jedinstvenu poslasticu čiji su sastojci brašno od žira, urme, čokolada sa visokim sadržajem kakaa i maslac. Učenička kompanija „EcoPlants” iz Srednje škole u Žitorađu osvojila je treće mesto sa proizvodnjom biopreparata od ostataka hrane, koji stimulišu rast i štite biljke povrtarke od štetočina. Svi oni će se zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja (jugozapadna i centralna Srbija, Vojvodina i Beograd) u maju boriti za titulu nacionalnog pobednika i tako predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine na Siciliji.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji se sprovodi širom sveta i omogućava učenicima srednjih škola da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe Dostignuća mladih i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije, pod nadzorom i uz podršku nastavnika i poslovnih mentora. (kraj) IS/SA

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Zaječar,   Aleksinac

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.