Srbija široke ruke prema Gorenju

Izvor: B92, 29.Maj.2011, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija "široke ruke" prema Gorenju

Beograd -- Srbija povlasticama pokušava da privuče strane investitore jer poznate kompanije ne vide našu zemlju kao privlačno tržište.

Mnogi smatraju da se u tome preteruje, a drugi da je izabrana prava mera.

Tako se država obavezala da slovenačkom Gorenju besplatno izgradi gasovod kada proradi Južni tok, prugu, trafostanicu, vodovod, kanalizaciju, priključak za telefon i da popravi nekoliko lokalnih puteva. Slovenci uz 10.000 evra za svakog upošljenog radnika dobijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i 800 evra za njihovu obuku.

Najviše obaveza u Ugovoru između države, Gorenja i Grada Zaječara preuzeo je prvi potpisnik, kroz čak devet stavki. Država će, između ostalog, obezbediti bespovratna finansijska sredstava za obuku radnika od približno 800 evra za svakog zaposlenog na neodređeno vreme.

Bajatović: Niko me nije pitao

Javna preduzeća nisu, kako nezvanično saznajemo, oduševljena ovakvim obavezama prema investitorima jer moraju da izdvoje dodatna sredstva, koja nisu planirana. Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, kaže da u vezi sa gradnjom gasovoda za Gorenje nije konsultovan. On objašnjava da lokalnog priključivanja na Južni tok neće biti, jer je reč o velikom gasovodu, osim na dva mesta, kod Paraćina i Gospođinaca, ali bi Gorenje moglo da se poveže na magistralni gasovod iz pravca Niša, koji bi trebalo da se izgradi do 2014. godine.

Najkasnije do 31. avgusta Srbija će o svom trošku do lokacije na kojoj se nalazi fabrika Gorenja izgraditi industrijski kolosek, do 30. juna trafostanicu i vod, a do 20. maja dva vlakna telekomunikacijskog optičkog kabla i sistem sa dovoljne količine vode za PP zaštitu.

Takođe, država se obavezala da u vreme izgradnje gasovoda Južni tok izgradi i priključak na gas. Svu ovu infrastrukturu, piše u ugovoru, država će predati na besplatno korišćenje Gorenju. Samo investicije u trafostanicu i gasovod mogle bi da koštaju po nekoliko stotina hiljada evra.

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara i potpisnik ugovora, kaže da su slični ugovori sklapani i sa drugim firmama. On tvrdi da Gorenje nije tražilo ustupke i da je i bez njih rešilo da izgradi fabriku. "Valjda je normalno kad prođe gasovod Južni tok da se iskoristi za potrebe privrede. Sve to se ne gradi za Gorenje nego za opštinu i građane", uverava Ničić.

U Ministarstvu ekonomije smatraju da povlastice Gorenju nisu prevelike i podsećaju da su sve zemlje koje su prošle tranziciju davale velike pakete investitorima. Slovačka je, na primer, svojim ulagačima davala podsticaje i do 50 odsto od ukupne investicije, uz razne druge olakšice i infrastrukturna opremanja. Slovački model, kako navode, usvojila je i Srbija, ali sa mnogo manjim subvencijama.

Na pitanje da li svi investitori dobijaju ovakve pogodnosti kao u Zaječaru, u Ministarstvu kažu da ne postoji univerzalni paket za svakog investitora. Nekima je potreban bolji put, nekome jača struja, nekome drugačije snabdevanje vodom...

"Ne postoji veza između iznosa od najviše 10.000 evra po Uredbi o privlačenju direktnih investicija i drugih sadržaja koje investitor dobija od lokalnih samouprava ili same Vlade, sve zavisi od slučaja do slučaja", ističu u Ministarstvu ekonomije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.