Izvor: TimockeVesti.net, 14.Jul.2023, 04:15

Slika dana: MANASTIR U GRLIŠTU I ČUDOTVORNE IKONE

Manastir Svetog Petra i Pavla smešten je u pitomoj kotlini, na samoj obali jezera, u selu Grlište udaljenom 14 km od Zaječara. Manastir je nastao između 12. i 14. veka.
U manastiru je ostalo osam ikona u drvetu i za njih se ne zna iz kojeg su doba. Ikone se spominju u zapisima iz 1931. godine i od tada im se gubi svaki trag. Poznato je da su osamdesetih godina ukradene, ali su pronađene u Mađarskoj i vraćene u manastir. Uprkos blagoslovu patrijarha Pavla arheolozi nisu uspeli da ih vide. >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Zašto, za sada je to tajna. Manastir krije još neke tajne, ali ne i istinu da ga je često posećivao Hajduk Veljko sa svojim bećarima. Veljko je rođen u obližnjem selu Lenovcu.
Prvi pisani trag o Grlištanskom manastiru zabeležen je u turskom popisu Vidinskog sandžaka 1455. godine.
Članak Slika dana: MANASTIR U GRLIŠTU I ČUDOTVORNE IKONE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.