Slika dana: KLEKA U VINOGRADU

Izvor: TimockeVesti.net, 11.Mar.2024, 05:33

Slika dana: KLEKA U VINOGRADU

Na našoj fotografiji, sačinjenoj u vinogradu u okolini Zaječara, je grm kleke, zimzelenog četinara iz porodice čempresa. Postoji 67 vrsta kleke. Prve godine je rod zelen, druge godine poplavi i tad je zreo. Široko se koristi u medicini. U upotrebi je osušen plod, iglice i koren.
Nekoliko sadnica kleke dovoljno je za dezinfekciju vazduha jedne manje bašte. U Engleskoj se bobice kleke koriste za pripremu tradicionalnog pića – džina. U severnim krajevima Rusije koristi se, pomešana >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << sa votkom, za lečenje bolesti bešike. U Srbiji je poznata prvoklasna rakija – klekovača.
Kleka je rasprostranjena širom severne polulopte, od Arktika i Sibira do tropskih područja Afrike i Azije na jugu i Severne Amerike do1500 metara nadmorske visine.
A nađe se, eto, i kod nas, u Srbiji.
Članak Slika dana: KLEKA U VINOGRADU se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Zaječar,   Poplave

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.