Slika dana: DAN ŠUMA, STARA PLANINA

Izvor: TimockeVesti.net, 21.Mar.2024, 05:31

Slika dana: DAN ŠUMA, STARA PLANINA

Danas je 21. mart, svetski Dan šuma. Obeležava se diljem planete od 1971. Na našoj fotografiji je krajolik Stare planine, najveće planine u Srbiji i od nedavno nacionalnog parka. Duga je 530 kilometara, a najviše se prostire susednom Bugarskom. Kod nas je na prostoru opština Knjaževac, Zaječar, Pirot i Dimitrovgrad. Najviši vrh je Midžor (najviši je i u Srbiji) sa 2.169 metara. Najpoznatije je stenovito uzvišenje Babin zub na 1.780 metara, gde je atraktivno skijalište sa velelepnim hotelom.
Više od pola godine je pod snegom. I to je jedan od razloga za sve veće interesovanje turista. Staru planinu smatraju i velikom zelenom oazom Srbije bujne vegetacije, bogatom vodopadima, potocima i rečicama, klisurama, vrtačama, pećinama,...
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.