Sedmi Forum mladih naučnika promoviše mlade talente iz Srbije

Izvor: Megafon.co, 12.Maj.2021, 19:58

Sedmi Forum mladih naučnika promoviše mlade talente iz Srbije

Humanitarna organizacija Nađi Raula iz Niša uz podršku Naučno – tehnološkog parka u Nišu i ove godine organizuje tradicionalni Forum mladih naučnika. Ovogodišnji Forum održava se u petak, 21. maja 2021. godine u 11:00 sati na digitalnim platformama Humanitarne organizacije Nađi Raula.
Ovogodišnji govornici pričaće na temu: „Mladi talenti – uspeh i izazov“. Po prvi put na forumu će govoriti mladi iz Zaječara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << ali i Svilajnca. Podsetimo, ideja o organizaciji Foruma mladih naučnika potekla je od Jovana Milića, tada učenika Mašinsko – tehničke škole „15.maj“ u Nišu. Osnovna ideja je bila da mladi talenti, budući naučnici prikažu javnosti probleme sa kojima se suočavaju.
Iako je Jovan pre par meseci izjavio da se nada da će se u maju mesecu Forum održati uživo u Univerzitetskoj Sali, usled pandemije to je nemoguće.
„Šest godina Forum mladih naučnika predstavlja brend Niša i okuplja mlade talente iz čitave države. Ono najbolje što naša država ima dolazi u naš grad i predstavlja se. Od ove godine smo se odlučili da uključimo mlade talente iz čitavog sveta i uveren sam da ćemo uz podršku svih građana Niša dodatno ojačati ovaj događaj“ – izjavio je tada Jovan.
Slogan ovogodišnjeg foruma je „Svet ide napred“. Organizatori žele da inspirišu sve posetioce Foruma i da jasno pokažu da za svet ima nade.
Tradicija Foruma mladih naučnika je da svake godine određena država predstavlja svoj obrazovni sistem. Ove godine je to Republika Srbija.
„Želimo da prikažemo pravo bogatstvo naše države. Želimo da pokažemo da za Srbiju ima nade! Želimo da pokažemo da je Srbija rasadnik talenata. Tako da ćemo javnosti predstaviti šestoro mladih, talentovanih i zdravo ambicioznih ljudi, ljudi pred kojima su blistave karijere“ – izjavio je Obren Milić, ispred organizacije Nađi Raula. On dodaje: „Nakon prvog panela, očekuje nas i kratka studija slučaja, koju će držati predstavnici Naučno – tehnološkog parka u Nišu. Voleli bismo da se naši posetioci upoznaju sa mogućnostima koje pruža NTP, kao važna institucija u gradu“  – zaključuje Obren.
U sklopu ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika, očekuje se da nastupi i dečiji hor „Leptirići“, kojim diriguje prof. Marija Petrović.
Foto – Nađi Raula Govornici na Forumu Među govornicima na ovogodišnjem Forumu mladih naučnika očekuju se i Vasilije Pantelić, maturant Četrnaeste beogradske gimnazije, koji će od jeseni biti brucoš na Jejlu, jednom od tri najbolja univerziteta u svetu. On je nagrađen najvećim priznanjem koje može Univerzitet Jejl da da jednom brucošu – punom stipendijom od 80.000 dolara godišnje za studiranje i stanovanje
Pored Vasilija, prisutnima će se obratiti i Natalija Tanić, učenica Gimnazije u Zaječaru, osvajačica brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, među kojima i nagrade na republičkoj smotri istraživačkih radova polaznika Centra za talente Beograd 2.
Luka Radičević, student Fakulteta Društvenih nauka u Ljubljani, na fakultetu povremeno asistira pri istraživačkom radu, a svoju ljubav prema nauci ispoljava i kroz ulogu demonstratora u naučnom centru ”Kuća eksperimenata” u Ljubljani. Za Naučni Centar je napisao i prilagodio mini lingvistički eksperiment zasnovan na hipotezi automatskog čitanja, dok trenutno radi na scenariju za naučnu predstavu ”Jezikologija”.
Prisutnima će se obratiti i Jana Dragović, učenica Gimnazije u Kuršumliji, inače osvajačica zlatne medalje na Svetskoj olimpijadi inovativnih radova. Jana je i godinu dana srednje škole provela u SAD, a januara ove godine dobila je Svetosavsku nagradu Ministastva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Svoja iskustva podeliće i Milan Đorđević, rodom iz Svilajnca, inače student Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, dobitnik brojnih stipendija i Jovan Arizanović, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, osvajač brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Jedan od poslednjih uspeha Jovana je i zlatna medalja na Žautikovskoj olimpijadi. Inače, Jovan će svoj rođendan proslaviti upravo 21. maja, kada se i Forum mladih naučnika organizuje.
Prisutnima će se obratiti i Aleksandar Đorđević – Pomoćnik direktora Naučno – tehnološkog parka za menadžment i konsalting u oblasti inovacija i biznisa.
U sklopu Foruma mladih naučnika, posebno će se govoriti o važnosti zaštite intelektualne svojine.
Sedmi Forum mladih naučnika, održava se u petak, 21.maja 2021. godine u 11:00 sati na digitalnim platformama Humanitarne organizacije Nađi Raula, a uz podršku Naučno – tehnološkog parka u Nišu. Ulaz na događaj je besplatan za sve zainteresovane. Očekuje se da se prisutnima obrate predstavnici Grada, ali i predstavnici države domaćina.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.