SOS radnje uskoro u celoj Srbiji

Izvor: Blic, 27.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SOS radnje uskoro u celoj Srbiji

Interesovanje za SOS markete je ogromno, pa ponude da ih otvore i u unutrašnjosti na adresu TP „Jabuka" stižu svakodnevno. Prvi sastanak u vezi s tim danas će biti organizovan u opštini Zaječar, a besplatan najam lokala „Jabuci" nude u Vranju, Užicu, Čačku, Barajevu, Boleču, Kanjiži, Kuli, Rakovici, Prijepolju, Soko Banji, Valjevu i Staroj Pazovi. Država će da odredi koncept funkcionisanja socijalnih prodavnica i kriterijume za utvrđivanje kategorija ugroženih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potrošača.

Prvi „Jabukin" SOS market koji po cenama nižim za 20 do 50 odsto nudi robu socijalno ugroženim kategorijama stanovništva otvoren je prekjuče u Bulevaru kralja Aleksandra 532 u Beogradu. Ovaj projekat pokrenuli su Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata i TR „Jabuka", a pravo na kupovinu u ovom marketu imaju građani koji poseduju karticu. Kartica se zasad izdaje u preduzeću „Jabuka", a pravo na nju imaju građani sa prihodima do 15.150 dinara, penzioneri čije su penzije niže od 20.000 dinara, nezaposleni, raseljeni sa Kosova i ljudi s minimalnom socijalnom pomoći. Da ne bi bilo zloupotrebe, ograničena je količina robe koja se može pazariti po jednoj kupovini. A koliko je interesovanje ova radnja izazvala među Beograđanima govori i podatak da je prvog radnog dana posetilo više od 1.000 ljudi.

- Sledeća radnja biće otvorena između 6. i 10. aprila u Uralskoj bb na Karaburmi, potom slede radnje u Mike Alasa 52 na Dorćolu, Rableova 10 u Mirijevu, na pijaci u bloku 44 na Novom Beogradu. Tačnije, u planu je da do kraja godine u Beogradu otvorimo 10 objekata, a biće ih i širom Srbije. Danas počinjemo pregovore s Opštinom Zaječar, a potom slede i drugi gradovi gde nam građani nude besplatan najam njihovih objekata - kaže Milena Radulović, direktorka marketinga TP „Jabuka", i objašnjava da su u pitanju objekti površine od 80 do 300 kvadrata sa magacinskim prostorom.

Kako je interesovanje za ovim marketima veliko, Slobodan Milosavljević, ministar trgovine, najavio je da će u naredne dve sedmice Vladi Srbije biti predložena uredba na osnovu koje će se utvrđivati koje su kategorije građana najugroženije kako bi inicijativa otvaranja SOS marketa mogla da bude proširena na teritoriju cele Srbije.

- Ideja TP „Jabuka" i ASNS je da ovaj format prodavnica preraste u prodavnice za socijalno ugrožene građane. S tim u vezi formira se radni tim u kojem su predstavnici Ministarstva za rad i socijalna pitanja, Ministarstva trgovine i usluga, Ministarstva finansija, ASNS, SSSS, Privredne komore Srbije, organizacija potrošača i trgovinskih kompanija. Stručni tim će Vladi Srbije predložiti koncept funkcionisanja socijalnih prodavnica i kriterijume za utvrđivanje kategorija ugroženih potrošača koji će u takvim radnjama moći da kupuju, kao i načine sprečavanja potencijalnih zloupotreba - kažu u Ministarstvu trgovine. Inače, sastanak Radnog tima trebalo bi da se održi 1. aprila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.