Radnici ostali bez para iz Fonda solidarnosti

Izvor: Press, 06.Okt.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici ostali bez para iz Fonda solidarnosti

Grupi od 57 bivših radnika Fabrike mašina „Arsenije Spasić" u Zaječaru, iako su uredno podneli dokumentaciju, nije isplaćeno po 136.000 dinara iz Fonda solidarnosti. Inženjer Slaviša Dragić kaže da su radnici posle zvaničnog odlaska u stečaj ove fabrike u avgustu 2009. godine stekli pravo na isplatu devet minimalnih ličnih dohodaka iz Fonda solidarnosti Agencije za privatizaciju. - Spisak radnika, za koji su svi uredno i blagovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << podneli dokumentaciju, zaključen je sredinom decembra prošle godine i stečajni upravnik je do kraja tog meseca isplatio po 136.000 dinara prvoj grupi od osamdesetak radnika, a ostalima obećao novac u januaru, odmah iza novogodišnjih i božićnih praznika - objasnio je nezavidan položaj radnika inženjer Dragić.
Metalci kažu da je od tada stečajni upravnik počeo stalno da odlaže rokove i do današnjeg dana niko nije dobio ni dinar. Oni se pitaju da li su oni ljudi drugog reda u odnosu na kolege koje su pare primile. U međuvremenu su se mnogi, računajući na ovaj „siguran" novac, zaduživali, pa su kod banaka i prijatelja dospeli u dužničku docnju, što im još više ugrožava egzistenciju.
Zbog prolongiranja rokova za isplatu radnici se nisu obraćali sindikatima i drugim organima, ali ni Agenciji za privatizaciju, jer su verovali da je stečajni upravnik njihov „šalter", jer ga je ona i postavila proglašavanjem stečaja. Kada su, međutim, videli da se ne nazire rešenje, 27. septembra održali su zbor na kome su stečajnog upravnika Milča Kostića obavestili da će, ukoliko ne budu isplaćeni za sedam dana, biti primorani da o svemu obaveste sindikate, Agenciju za borbu protiv korupcije i javnost, ali i započnu proteste.
To, ističu radnici, nisu sva potraživanja koja oni i drugi zaposleni ove, nekada odlične zaječarske fabrike imaju, ali će neisplaćene plate i doprinose morati da ostvare preko suda u stečajnom postupku.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.