Računi u blokadi, đaci i nastavnici kreče učionice

Izvor: RTS, 13.Sep.2015, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Računi u blokadi, đaci i nastavnici kreče učionice

Novu školsku godinu 78 osnovnih i srednjih škola počelo je sa blokiranim računima. Međutim, njihov broj se iz dana u dan menja, pa se tako devet dana kasnije 106 škola suočilo sa problemom da sa svojih računa ne mogu da plate ni najosnovnija sredstva za rad. Najviše ih je u Novom Pazaru, Zaječaru, Smederevskoj Palanci, Nišu.
Pojedine škole godinama ne izmiruju svoje obaveze. U Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prosvete kažu da plate i otpremnine redovno isplaćaju, a da je odgovornost na lokalnim samoupravama, koje po zakonu moraju da finansiraju materijalne troškove škole, prevoz i jubilarne nagrade.

Sedam godina je račun Grafičke škole na Novom Beogradu blokiran. Sada je, kažu, ipak lakše, jer je lokalna samouprava izmirila više od sedamdeset miliona dinara duga za komunalije. Međutim, popravka krova koji već godinama prokišnjava nije moguća.
"U prvoj godini imamo oko 250 učenika, a nismo imali gde da ih smestimo, nismo imali školskog inventara, odnosno nameštaja, klupa i stolica za njih pa smo našli donatore", rekao je direktor Grafičke škole u Beogradu Velibor Božović.
Donatori pomažu i pri kupovini potrošnog materijala za praksu. Učenici i nastavnici, kada imaju sredstava, sami kreče učionice.
Slično je i u drugim školama u blokadi. Najviše ih je u Novom Pazaru, Zaječaru, Smederevskoj Palanci, Nišu. Među njima je i Kragujevac, gde lokalna samouprava od avgusta ipak pronalazi sredstva da deblokira račune.
"Naša škola je tada izašla iz blokade, međutim, zbog pojedinačnih nekih naknadnih tužbi koje su stizale ili koje nisu bile stigle na naplatu, mi svakodnevno upadamo ili izlazimo iz blokade", kaže Tatjana Marinković, direktor OŠ "Svetozar Marković" u Kragujevcu.
Dogovorom tri ministarstva – prosvete, finansija i državne uprave i lokalne samouprave – prevaziđen je deo problema.
Pomoćnica ministra prosvete u sektoru za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Snežana Marković kaže da to znači da lokalne samouprave direktno plaćaju vodu, struju i te tekuće troškove, da ne bi ono što uplate školi propalo zbog blokade.
Iz istog razloga otvaraju se posebni podračuni s kojih se isplaćuju otpremnine. Ali, računi škola ostaju blokirani.
"Mislim da bi prava stvar bila da lokalna samouprava sve pita ili Gradski sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu ili Ministarstvo, znači da se to centralizuje", kaže Velibor Božović.
Da se celokupno finansiranje rada škola prebaci ili Ministarstvu prosvete ili lokalnim samoupravama, podržavaju i u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Kažu, zbog podeljene odgovornosti za finansiranje, lokalne samouprave ne posmatraju škole kao deo svog sistema. I Ministarstvo finansija loptu prebacuje u dvorište Ministarstva prosvete.
"Problem je dosta složen, sve je to uvezano sa čitavim sistemom raznih zakona i propisa, i nije moguće na jednom mestu jednu stvar popraviti i promeniti pa da se to reši, već čitav splet propisa mora da se usaglasi. Za sada to nije moguće", kaže Snežana Marković.
I dok ne postane moguće, predlaže se da škole unapred planiraju potrebna sredstva.
Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak kaže da bi bilo dobro da ubuduće svaka škola sa svojim finansijskim planom bude deo usvajanja lokalnog budžeta, da finansijske službe u gradovima i opštinama mogu precizno da prate troškove koje im generišu škole na njihovoj teritoriji.
Ministarstvo prosvete poziva i na jaču kontrolu trošenja sredstava u gradovima i opštinama, kako bi obrazovanje bilo bar pri vrhu prioriteta.  
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šta 78 škola u Srbiji imaju zajedničko - račune u blokadi

Izvor: Blic, 14.Sep.2015, 11:57

Novu školsku godinu 78 osnovnih i srednjih škola počelo je sa blokiranim računima. Međutim, njihov broj se iz dana u dan menja, pa se tako devet dana kasnije 106 škola suočilo sa problemom da sa svojih računa ne mogu da plate ni najosnovnija sredstva za rad. Najviše ih je u Novom Pazaru, Zaječaru,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.