Izvor: B92, 11.Maj.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zaječarskih preduzetnika

Zaječar -- Zaječarski preduzetnici protestovali su tražeći prestanak nenamenskog trošenja novca iz gradskog budžeta i smanjenje taksi na građevinsko zemljište.

U Zaječaru su jedni juče slavili Dan grada, dok su drugi protestovali protiv gradskih vlasti. Više stotina preduzetnika, predstavnika sindikata i radnika tvrde da su na ivici egzistencije zbog novih taksi na gradsko građevinsko zemljište.

Zaječarski preduzetnici optužuju lokalnu samoupravu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da uništava ionako nerazvijenu privredu u ovom gradu, između ostalog i time što je taksa za gradsko građevinsko zemljište povećana čak sto posto u odnosu na prethodnu godinu.

Privrednici i radnici tvrde da je mnoge od njih takva odluka dovela na ivicu likvidnosti. U Zaječarskoj fabrici kablova kažu da na ime takse za gradsko građevinsko zemljište, za ovu godinu treba da plate 19 miliona dinara, što je oko 200.000 evra.

"Ove godine treba da platimo dve evra po metru kvadratnom, što je praktično cena zemljišta na mestu na kom se fabrika nalazi. U drugim gradovima skupštine opština vode računa o privredi i recimo u Novom Sadu u centru je naknada za gradsko građevinsko zemljište manja nego što mi treba da platimo, a mi smo van grada”, kaže direktor Fabrike kablova Dragan Cvetković.

Sa skupa je zatraženo i da se prestane sa nenamenskim trošenjem novca iz gradskog budžeta koji se, kako je rečeno, troši na nastupe estradnih zvezda.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić odgovara da ovaj proces ima, pre svega, političku pozadinu i da su u pitanju samo lični interesi grupe ljudi koja želi da se obogati na račun drugih.

On tvrdi da nije tačno da su podignute cene gradskog građevinskog zemljišta.

"Za one firme za koje je procenjeno da su otpustile veliki broj radnika, a ostale da posluju na istoj površini koja je ogromna, kao kad su imali taj veliki broj radnika, one su prebačene težinski koeficijentima u veću kategoriju. Niko ni za jedan jedini dinar nije povećao iznos koeficijante na osnovu koga se obračunava”, kaže Ničić.

Gradonačelnik Zaječara odbacuje optužbe da se budžetski novac troši na nastupe estradnih zvezda i da za svaki potrošeni dinar iz gradske kase postoji saglasnost vladajuće većine u lokalnoj skupštini.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaječar: Protest zbog visokih taksi

Izvor: Večernje novosti, 10.Maj.2009, 18:37

Nekoliko stotina građana i privrednika Zaječara protestovalo je u tom gradu na poziv sindikata zbog visokih taksi na gradsko građevinsko zemljište koje je gradska vlada propisala pojedinim preduzećima

Nastavak na Večernje novosti...

VLAST NE HAJE ZA PRETNJE!!

Izvor: Press, 11.Maj.2009

U Zaječaru na Dan grada istovremeno održan protest privrednika i preduzetnika protiv lokalne vlasti i uručena priznanja zaslužnima. .Zbog enormno visokih komunalnih taksi koje su odlukom Skupštine grada nedavno povećane, ali i nedomaćinskog poslovanja lokalne vlasti, juče je na Dan grada...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.