Protest u Zaječaru završen mirno, zatraženi i izbori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Zaječaru završen mirno, zatraženi i izbori

Dve hiljade pristalica opozicije u Zaječaru zatražilo je večeras na glavnom gradskom trgu raspisivanje prevremenih lokalnih izbora u tom gradu, u kojem je na vlasti koalicija na čijem je čelu Srpska napredna stranka (SNS).

Zatraženo je da predsednik Skupštine grada Zaječara, republički poslanik SNS i estradni menadžer Saša Mirković, rodom iz Bora, zauvek ode iz Zaječara.

Protest pod nazivom "Branim Zaječar - moj grad" održan je u uzavreloj atmosferi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budući da je policija prvobitno zabranila, pa potom neuobičajeno odobrila skup, procenivši da ipak ne postoji opasnost po bezbednost, budući da je Gradska uprava odlučila da otkaže rok-koncert na istom mestu.

"Ne želimo te više u gradu. Sve što tražimo to je da odbornici vrate svoje mandate, i izbore, izbore i samo izbore", poručio je Mirkoviću pred pristalicama Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i Pokreta Živim za Krajinu, lider protesta i vođa tog pokreta, bivši gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić.

Ničić je ocenio da je u Zaječaru slika ista kao na današnji dan 1991. godine na protestima protiv predsednika Srbije, Slobodana Miloševića u Beogradu, kada su dve osobe izgubile život tokom demonstracija na kojima se tražila slobodu okupljanja i razbijanje medijskog mraka.

"Ne može Zaječar da čeka još godinu ili dve, ne mogu čekati platu vaspitačice u obdaništima, ljudi u pozorištu, zaposleni koji su na budžetu grada, i svi koji su dovedeni na ivicu bede", rekao je Ničić.

Ovo je bio sedmi protest protiv sadašnje gradske vlasti, a skupu su se pridružile i pristalice opozicije iz drugih gradova Srbije, a došao je i lider Demokratske stranke, vojvođanski premijer Bojan Pajtić.

Pajtić je rekao na skupu da se ostavka vlasti u Zaječaru traži zbog ocene da je ona bahata i korumpirana, ali da je on tu da "razuveri Zaječarce, jer je situacija ista i u Nišu ili Novom Sadu".

Uoči protesta, konferenciju za novinare održao je predsednik Skupštine grada Saša Mirković, koji je rekao da koalicija koja vodi grad: SNS, SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija, Nova Srbija, SDP, SPO i GG "Zaječar u srcu", funkcioniše bez ikakvih problema, iznoseći brojne uvrede na račun Bojana Pajtića.

On je optužio Ničića da je kriv za sadašnje loše stanje u gradu jer je za vreme svoje vladavine zadužio grad kreditom od 500 miliona dinara potrošenih za rukometni klub, ali i za nezavršene objekte u čijoj je izgradnji posao dobio njegov kum, te da se danas krije iza Pajtića.

Protest je protekao bez ijednog incidenta, a govornici su bili na improvizovanoj bini, kamionu na kojem je bilo ozvučenje.

U gradu je primećen veliki broj policajaca, ali bez opreme za razbijanje demonstracija.

SNS: Potpun fijasko prvog skupa "vlade u senci"

Gradski odbor Srpske napredne stranke Novi Sad saopštio je danas da je današnji skup ujedinjene opozicije u Zaječaru, na kome je predstavljena tzv. "vlada u senci", doživeo potpun fijasko.

"Iako je Bojan Pajtić, lider tzv. "Vlade u senci" i čovek koji je već 15 godina suvereni vladar i gospodar svih novčanih tokova u AP Vojvodini, on i dalje sebe predstavlja kao opoziciju, a ono što je mnogo štetnije i dalje ne radi posao za koji je plaćen", kaže se u saopštenju.

Novosadski naprednjaci ističu da se Bojan Pajtić već više od dve godine bavi "besmislenim pokušajima da obori rejting Srpskoj naprednoj stranci, nipodaštavajući sve ono dobro urađeno u Srbiji, a što je SNS-u donelo rekordnu podršku naroda Srbije, dok je Demokratsku stranku gurnulo na ivicu cenzusa".

U SNS-u naglašavaju da najnovija Pajtićeva "zanimacija" koja, kako se kaže u saopštenju, za cilj ima odvraćanje pažnje javnosti sa svih malverzacija počinjenih u Vojvodini za vreme njegove vladavine, jeste formiranje, u narodu prozvane "Vlade u hladu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija, ipak, dozvolila protest

Izvor: B92, 09.Mar.2015

Policija u Zaječaru povukla je zabranu održavanja protesta koji je zakazao bivši gradonačelnik Boško Ničić, nakon naknadne bezbednosne procene...Skup "Branim Zaječar, moj grad" zakazan je za 17.30 na gradskom trgu, a prvobitna zabrana usledila je uz obrazloženje da je u isto vreme i na istom...

Nastavak na B92...

Uoči protesta u Zaječaru

Izvor: RTS, 09.Mar.2015

Bivši gradonačelnik Zaječara Boško Ničić zakazao je za popodne protestni skup u centru grada protiv gradske vlasti. Policija je povukla zabranu održavanja protesta nakon naknadne bezbednosne procene, potvrđeno je agenciji Beta u policiji. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.