Povećan broj obolelih od žutice

Izvor: B92, 30.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan broj obolelih od žutice

Knjaževac -- Broj obolelih u opštini Knjaževac od hepatitisa A povećao se sa 50 na 64, kaže doktorka Ljubica Nikolić. Epidemija proglašena u Nišu.

Svi oboleli su smešteni na infektivno odeljenje zaječarske bolnice, kaže doktorka Nikolić, epidemiologinja i predsednica privremenog veća opštine Knjaževac. Epidemija je izbila u romskom naselju na Niškom putu u Knjaževcu, gde ne postoji minimum higijenskih uslova za život, ne postoji voda i kanalizacija. U tom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naselju živi oko 4.000 Roma.

Epidemija žutice proglašena je u Nišu, gde je obolelo više od 1.300 osoba.

Inkubacija kod žutice izazvane virusom hepatitisa A traje od 15 od 50 dana, a zaražena osoba je infektivna, odnosno može da prenese bolest od sedam do 14 dana pre pojave prvih simptoma bolesti, kao i sedam dana posle toga.

Simptomi žutice su glavobolja, povišena temperatura, bolovi u zglobovima i mišićima, mučnina, povraćanje, umor, gubitak apetita, tamna mokraća, dijareja i žutilo kože i sluzokože.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.