Posle 61 godine ugašeno pozorište Zoran Radmilović

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 61 godine ugašeno pozorište "Zoran Radmilović"

ZAJEČAR - Dok su u zaječarskoj skupštini odbornici raspravljali da li treba ugasiti Pozorište „Zoran Radmilović", koje postoji 61 godinu, istovremeno su ispred zgrade opštine radnici pozorišta, meštani i članovi Pokreta za monarhiju simbolično sahranili svoj teatar.

Nosili su krst na kome je pisala godina osnivanja pozorišta - 1947. i godina ukidanja, palili sveće i pokušali da uđu na sednicu kako bi pokolebali odbornike u njihovoj odluci, ali ih je obezbeđenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sprečilo. Pozorište su podizanjem ruku ugasila 32 odbornika koja su bila za, 14 je bilo protiv, a jedan odbornik je bio uzdržan.

- Hteli smo da radimo, nije nam bilo omogućeno. Zar da se preko noći ugasi pozorište, tradicija i brend ovog grada. Danas je sahranjen teatar - kazao je glumac Jovan Krstić.

Nakon njegovog govora, prisutni su gotovo istovremeno, pognutih glava kazali „slava mu", a zatim počeli da simbolično pale sveće. Zaječarci su zastajkivali pružajući podršku, mladi iz okolnih kafića su sve nemo posmatrali, a okupljeni su se pripremali da uđu na sednicu ne bi li svojim prisustvom pokolebali odbornike. Međutim, obezbeđenje se isprečilo ispred njih s rečima da imaju naredbu da ih ne puste u salu.

- Hoćemo da uđemo, imamo na to zakonsko pravo. Nismo naoružani, nismo došli iz Namibije i zahtevamo pismenu odluku o zabrani ulaska - kazali su obezbeđenju.

Zaječarski penzioner Marko Stojković nasrnuo je i fizički na obezbeđenje, ali su ga prijatelji zadržali i izveli napolje. Glumac Jovan Krstić seo je na pod zahtevajući obrazloženje, a pozvali su i policiju tražeći da im pripadnici reda pomognu u prolazu ka sali Skupštine. Policija nije došla, a okupljeni su se nakon sat vremena razišli.

U sali Skupštine rasprava o ukidanju pozorišta trajala je duže od jednog sata. Kao protivnici predloga naizmenično su za govornicom stajali Jovan Penčić iz DSS i Stefan Zankov iz SRS, koji je poredio dugovanja pozorišta sa kupovinom službenog automobila za opštinu. Penčić je naglašavao da je velika sramota postaviti za likvidacionog upravnika Vladimira Đuričića, istog koji je pozorište doveo u propast. Takođe je izrazio sumnju u formiranje novog regionalnog pozorišta.

- Tvrdim da ćemo osnovati pozorište kakvo zaslužuje Zaječar, a ne ovakvo koje je bilo samo na štetu budžeta, koje je trošilo pare meštana, a u kome su glumci odbijali da glume. Sva dugovanja, kao i zaostale plate glumcima biće isplaćene najkasnije do 28. jula - rekao je Boško Ničić.

Na skupu bilo samo dvoje glumaca

Među okupljenima bilo je samo dvoje od ukupno 15 glumaca zaječarskog teatra. Na protestu su bili glumački bračni par Jovan Krstić i Dragica Živković-Krstić.

- Nekolicina je zbog odmora van grada, ostali se boje da dođu jer ih onda neće zaposliti u to novo pozorište. Ljudi su u strahu i to s pravom, lično sumnjam da će išta biti od novog teatra - kazala nam je glumica Krstić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ugašeno pozorište u Zaječaru

Izvor: RTS, 11.Jul.2008

Zaječarsko pozorište "Zoran Radmilović" ugašeno je danas odlukom odbornika gradske skupštine nakon 61 godine postojanja. .Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić kao razloge za tu odluku naveo je nerad i loše međuljudske odnose u pozorištu i najavio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.