Poplavni talas u Srbiji

Izvor: RTS, 19.Apr.2014, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplavni talas u Srbiji

Borba sa obilnim padavinama i dalje traje kod Kuršumlije, Lučana, Arilja, Požege, u kraljevačkom i kruševačkom kraju. Beli Timok probio nasip u Zaječaru. Pijaću vodu nemaju u Vrnjačkoj Banji, Svrljigu, Prokuplju... Do sada je evakuisano oko 400 ljudi među kojima je i 50 dece. Svi timovi za odbranu od poplava u kriznim područjima su u pripravnosti.

23.40 - Evakuisane 22 osobe sa područja Prokuplja, a desetak sela je odsečeno od grada, javlja dopisnik RTS-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
22.40 - U Prokuplju je proglašena vanredna situacija. Preplavljeni su bunari, tako da voda nije za piće, javlja dopisnik RTS-a.

22.25 - Sednica štaba za vanredne situacije, kojoj će predsedavati Ivica Dačić, biće održana u nedelju u 12 sati, javlja Tanjug.

21.05 - Svi potrošači na području Užica i Čačka imaju električnu energiju i sve trafostanice su u pogonu, saopštio je EPS.

19.30 - Vanredna situacija proglašena i u Zaječaru, gde je ugroženo desetak kuća, kaže Predrag Marić za RTS.

19.05 - Vrnjačka Banja, deo Raške i Ušće su bez pijaće vode zbog zamućenja. U Kraljevu se svaka dva sata kontroliše voda, javlja dopisnik RTS-a.

18.20 - Direktor policije Milorad Veljović naložio svim načelnicima policijskih uprava da angažuju raspoloživo ljudstvo i mehanizaciju.

18.10 - Nakon saniranog odrona na putu, deca koja su bila na trodnevnoj gimnazijadi na Jastrepcu vratila su se u Kruševac, javlja dopisnik RTS-a.

15.25 - Pedesetak učenika iz kruševačkih škola "zarobljeno" je u planinarskom domu na Jastrepcu, zbog odrona zemlje na putu do te planine. 

14.20 - Reka Beli Timok na području Zaječara probila nasip. 

11.30 - Put Bujanovac-Jošanička Banja-Kopaonik zatvoren za saobraćaj zbog izlivanja Jošanice.  

10.50 - Proglašena vanredna odbrana od poplava u Topličkom okrugu, javlja dopisnik RTS-a. 

10.30 - Zbog odrona na Ibarskoj magistrali presečen je put ka Bogutovačkoj banji, javlja dopisnik RTS-a iz Kraljeva. 

Vanredna situacija zbog poplava proglašena je na teritoriji Zaječara, opština Prokuplje, Kuršumlija, Lučani i Požega. Nasip na Belom Timoku u Zaječaru je popustio pa su poplavljene oranice na priobalju.

Deca koja su bila na trodnevnoj Gimnazijadi u planinarskom domu na Jastrepcu vratila su se u Kruševac.

Nakon završene Gimnazijade, učenici ove škole nisu mogli zbog odrona da se vrate u Kruševac u dogovoreno vreme.

Vodena bujica na toj planini odnela je deo asfalta oko veštačkog jezera tako da je neprohodna deonica za saobraćaj od ulaska na Jastrebac do Slavujevog brda.

Kuće u zaječarskom naselju Višnjar nisu ugrožene. Vatrogasci i spasioci iz Bora i Zaječara su na terenu i, kako kažu, tu su preventivno, jer se tek mogu očekivati nevolje sa rekom.

Velika količina vode dolazi iz pravca Knjaževca. Beli Timok se između Knjaževca i Zaječara na više mesta izlio i poplavio oranice, javlja dopisnik RTS-a iz Zaječara. 

Nivo Grliškog jezera, odakle se Zaječar snabdeva vodom, reguliše se ispuštanjem viška vode kroz ustavu.

Predrag Marić rekao je večeras za RTS da su poplave u Zaječaru dugotrajniji problem vezan za finansijska sredstva, istakavši da je trenutno ugroženo desetak kuća.

"Potencijalno najugroženija mesta su i dalje Zaječar, Prokuplje i najverovatnije Žitorađa, gde mi upravo krećemo, dok se u ostalim mestima beleži porast vodostaja, ali za sada nemamo neposredno ugrožena domaćinstva", izjavio je Marić dodavši da su u toku dana evakuisane 383 osobe, od čega 50 dece. 

Na teritoriji opštine Lučani izlila se reka Bjelica, a saobraćaj na putu Lučani-Guča je obustavljen. Bjelica je u međuvremenu počela da stagnira, jer je prestala kiša.

Poplavljeno je 12 kuća, a najugroženiji su meštani Đeraća i Pilatovića. Osim u stambene objekte voda je prodrla i u hale i u upravnu zgradu namenskog preduzeća "Milan Blagojević" u Lučanima.

Poplavljeno je područje koje obuhvata nekoliko kvadratnih kilometara, a pod vodom je oko 300 hektara obradivog zemljišta.

"Putevi Srbije" saopštili da je od 18.30 došlo do obustave saobraćaja na državnom putu II B 393 na deonici Jasikovo - Vlaole, jer je usled obilnih padavina i bujice na njemu oštećen kolovoz.

Alternativni pravac za vozila koja se kreću iz Vlaola je preko Bora, a i iz Jasikova, preko Majdanpeka.

Došlo je i do potpunog prekida saobraćaja za sva vozila na državnom putu broj 30, deonica Ivanjica - Ušće. Alternativni pravac je preko Kaone.

JP "Putevi Srbije" upozorava sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni u vožnji zbog učestalih odrona usled obilnih padavina na državnom putu I B 34, deonica Golubac - Porečki most - HE Đerdap.

U pomoć spasiocima i vatrogascima iz Lučana stigli su pripadnici MUP-a i Žandarmerije iz okolnih gradova i ekipa Crvenog krsta.

Usled obilnih padavina, deo ulice Jakova Obrenovića u Gornjem Milanovcu obrušio se na jednu porodičnu kuću, ali niko nije stradao.

Obilazeći poplavljena područja u opštini Lučani, ministri odbrane i poljoprivrede Nebojša Rodić i Dragan Glamočić najavili su državnu pomoć, uz napomenu da se sredstva moraju namenski koristiti, da se ponovo ne bi došlo u ovakvu situaciju.

Napominjući da su razmatrane aktivnosti kako bi se problemi dalje sprečili, Rodić je novinarima rekao da se o tome govorilo i u kabinetu prvog potpredsednika vlade.

Rodić je dodao da će se pomoći opštini Lučani u saniranju štete i naglasio da ubuduće mora biti drugačije. Rodić je ponašanje nadležnih ocenio kao bahatost i neodgovornost koje prevazilaze sve granice.

U izjavi za novinare Rodić je rekao da Vojska može da izađe u roku od šest sati, ali da je potrebno da o tome bude obaveštena na vreme, a ne sada kad se voda već izlila. 

Inače, teritorija opštine Lučani je 2008. i 2011. godine bila pogođena elementarnim nepogodama sa velikim štetama, ali do danas problem nije rešen.

"Videćemo koliko je u našim mogućnostima da se izađe u susret oštećenim stranama", rekao je Glamočić.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine zahteva od JP "Elektroprivreda Srbije" da angažovanjem svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta u najkraćem roku obezbedi uredno snabdevanje strujom stanovnika zapadne Srbije u područjima pogođenim vremenskim nepogodama.

Od svih zaposlenih, a naročito od direktora EPS-a, očekujemo da, umesto što prebacuju odgovornost na privredna društva za distribuciju električne energije, svojim ličnim angažovanjem na terenu doprinesu da havarije na dalekovodima budu sanirane u najkraćem mogućem roku, navodi se u saopštenju.

Iz preduzeća "Srbijavode" kažu da je projekat zaštite ovog područja urađen i da se očekuje njegova tehnička kontrola. Iz Službe za vanredne situacije najavili su dolazak ekipa koje će pomoći vatrogascima-spasiocima i Opštinskom štabu.

U celom Topličkom okrugu proglašena je vanredna odbrana od poplava, javlja dopisnik RTS-a.

U kuršumlijskoj opštini najteže je u naselju Kastrat, gde je pod vodom desetak kuća, a evakuisano je nekoliko porodica. Od Kuršumlije je odsečeno još sedam sela.

Reke Toplica, Kosanica i Banjska izlile su se tokom noći iz svojih korita i ugrozile desetine domaćinstava u kuršumlijskoj opštini, a četiri porodice morale su da napuste poplavljene kuće.

Mobilisan je kompletan sastav vatrogasno-spasilačke jedinice, a stigla je pomoć i iz Niša.

"Naše kolege vatrogasci i specijalni tim za spasavanje na vodi je na našoj teritoriji. Priključuju nam se i Žandarmerija i Vojska Srbije", rekao je za RTS Srđan Mitrović iz Štaba za vanredne situacije.

Pripadnici 37. mehanizovanog bataljona Treće brigade Vojske Srbije danas su u Kuršumliji pomagali građanima ugroženim poplavama, izvlačenjem vode iz kuća, čišćenjem mulja i pravljenjem bedema za sprečavanje izlivanja reke.

Pod vodom je na stotine hektara obradivog zemljišta. Bujice su preplavile lokalne puteve pa je do mnogih sela i turističkih odredišta nemoguće stići, a strahuje se od plavljenja mosta kod Rudara na državnom putu Niš-Priština.

Bela reka je odnela pešačke mostove u Đavoljoj varoši, a ne može se ni do Lukovske i Kuršumlijske banje.

Večeras je najkritičnije u Prokuplju gde je iz Kuršumlije prešao poplavni talas. Kako javlja dopisnik RTS-a tamo je na sednici Štaba za vanredne situacije proglašnjena vanredna situacija. 

Voda ni u Kuršumliji, ni u Prokuplju nije za piće jer su poplavljeni reni bunari kojima se snabdeva.

Zbog naglog topljenja snega u ariljskoj opštini nabujali su Rzav i Moravica i ugrozili 40-ak kuća u Mirosaljcima i most u Virovu sa čijih stubova je noćas uklonjeno 15 kubika granja i drveća.

Dotok na Rzavu je 100 kubika u sekundi, a uobičajen dotok je osam kubika u sekundi.

U Arilju je Štab za vanredne situacije u stalnom zasedanju, obilazeći ugrožena područja, a trenutno je najkritičnije u naselju Gruda.

Ekipe Elektrodistribucije uspele su da uspostave normalno snabdevanje električnom energijom u Zlatiborskom okrugu.

Vanredna situacija proglašena je jutros u požeškom kraju. Poplavljeno je više od hiljadu hektara zemljišta, a za sada je ugroženo tridesetak domaćinstava. Evakuacija još nije preduzeta, ali se situacija prati, jer vodostaj reke i dalje raste.  

U zlatiborskom selu Donji Ljubiš postavljaju se tri agregata za snabdevanje oko 300 stanovnika. 

Zbog izlivanja reke Jošanice više sela u opštini Raška je ugroženo, a nekoliko kuća u selu Priboj je evakuisano. U selu Drenje postavljeni su nasipi pored nabujale reke.

Usled obilnih padavina na području Novog Pazara vodostaj reka Raške, Jošanice, Trnave i Ljudske reke su u porastu i prete da se izliju iz korita tokom noći ako kiša ne prestane. 

Sektor za vanredne situacije u Opštini Tutin rasporedio je građevinske mašine na nekoliko lokacija jer se reka bliži tački izlivanja u gradskom području, a padavine se pojačavaju.

U prekidu je saobraćaj ka dva sela zbog izlivanja reka i klizišta. Pod vodom je oko 100 hektara obradive zemlje.

U kraljevačkoj opštini i dalje je najkritičnije u priobalju ribničke i kameničke reke. Jedna porodica je iseljena. U nekim mestima je preventivno isključena voda za piće.

Ibar i Zapadna Morava već su dostigle kritične tačke. U naselju Grdica kod Kraljeva izlila se Zapadna Morava i poplavila most.

Usled obilnih kiša na Ibarskoj magistrali učestali su odroni, naročito u Polumiru i Magliču. Nadošla bujica odnela je deo puta Kraljevo-Bogutovačka Banja u Bogutovcu, a Musina reka srušila je most u istoimenom selu nadomak Kraljeva.  

Put Kraljevo-Goč, na kome je sinoć u Kamenici došlo do velikog odrona i dalje je u prekidu.

Normalizuje se situacija u opštini Gadžin Han u selu Taskovići, gde se izlila Kutinska reka. Poplavljeno je oko 10 hektara poljoprivrednih površina.

Poljoprivredne površine između šest i osam hektara poplavljene su i u opštini Svrljig kod sela Beloinje i Ribare. Svrljiški Timok za sada ne preti domaćinstvima. Zbog zamućenja izvorišta Manojlica i Rumenjak voda sa gradskog vodovoda može se koristiti isključivo kao tehnička, saopšteno je iz JKSP "Svrljig".

U kruševačkom kraju izlile su se Ribarska reka i Rasina i poplavile više desetina domaćinstava, njive i bašte. Zbog velikog dotoka, iz akumulacije Ćelije ispušta se voda.

Zbog nadošle i mutne reke Vlasine stanovnici opštine Vlasotince su bez vode za piće. Fabrika voda u ovom mestu nema mogućnosti da preradi mutnu vodu pa je voda isključena iz preventivnih razloga. Ista situacija je i u Grdelici koja se vodom za piće snabdeva iz Rupske reke. 

Zbog kiše koja non-stop pada od petka i topljenja snega sa Kukavice izlila se Tulovska reka u selu Bunibrod kod Leskovca i poplavila petnaestak dvorišta, a voda je ušla i u podrume nekoliko kuća. 

U prekidu je regionalni put Vranje-Vlase-Trstena zbog izlivanja Trsteničke reke. Na 28. kilometara od Vranja, kod sela Dragobužde, izlila se reka. Nema ugroženih domaćinstava.

Zbog petodnevne kiše, na centralnom Kosovu pod vodom je 200 kuća, od kojih neke više nisu za korišćenje, i na desetine hektara poljoprivrednog zemljišta. Najkritičnije je u selu Ugljaru kod Kosova Polja: Pod vodom su i seosko groblje i Dom zdravlja. 

Vodostaj Velike Morave kroz Pomoravlje naglo raste, a visok je vodostaj i rečice Lugomir od stare Frabrike kablova do sela Majur u Jagodini.  

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da ljudski životi nisu ugroženi, a čini se sve da se zaštiti imovina ljudi. Marić je rekao da za sada nema masovnih evakuacija stanovništva.

Dodatnu tehniku poslao je i Rusko-srpski humanitarni centar, koja se koristi u Prokuplju i Lučanima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Situacija s poplavama kritična

Izvor: RTV Pink, 19.Apr.2014

. . . Jutros se izlila Zapadna Morava u Čačku i u Ovčar Banji. Gornjem i Donjem Dragačevu prete klizišta. Od poplava se brane i u Aleksincu. Ministri na terenu.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.