Počinje izgradnja nasipa na Timoku

Izvor: B92, 02.Maj.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje izgradnja nasipa na Timoku

Zaječar -- Sanacija i izgradnja odbrambenih nasipa na Belom Timoku, koji je ove godine plavio naselja u Zaječaru, počeće za 15-ak dana, čim to vremenski uslovi dozvole.

Projekat izgradnje odbrambenih nasipa, ali i izmeštanja toka reke na nekim delovima, koji zajedno realizuju grad Zaječar, "Srbijavode" i Institut "Jaroslav Černi" imaće dve faze, a čitav posao bi trebalo da bude završen za godinu i po dana. Sredstva će biti obezbeđena iz kredita Svetske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banke.

Beli Timok koji plavi domove i oranice i uništava sve pred sobom za meštane Zaječara i sela u priobalju ove reke već za par meseci ostaće samo ružna uspomena.

Sanacija postojećih i izgradnja potpuno novih odbrambenih nasipa na obalama Belog Timoka sprečiće velika izlivanja ove reke u budućnosti.

Projekat koji zajednički realizuju "Srbijavode", grad Zaječar i institut "Jaroslav Černi", ima dve faze, a obuhvata čak i izmeštanje reke iz svog korita na nekoliko mesta.

"Sva projektna dokumentacija je gotovo završena, sredstva će biti obezbeđena iz kredita Svetske banke, a prvi radovi počinju već za 15-ak dana", kaže gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Darko Janjić iz JP "Srbijavode" kaže da će zbog pravno imovinskih odnosa koje tek treba rešiti, u vezi sa zemljištem u priobalju Timoka, a što će trajati najduže, projekat biti podeljen u dve faze.

Meštani poplavljenih delova Zaječara u kojima je su već u toku radovi na sanaciji puteva i vodovodne mreže ne kriju zadovoljstvo što će njihovi višedecenijski problem biti rešeni.

Svi radovi na izgradnji odbrambenih nasipa na Belom Timoku , a koji su predviđeni projektom, trebalo bi da budu završeni za godinu i po dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.