Počela 50. Gitarijada u Zaječaru  [FOTO]

Izvor: Bor030.net, 12.Avg.2016, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela 50. Gitarijada u Zaječaru [FOTO]

Jubilarnu 50. Gitarijadu u Zaječaru svečano je otvorio, nakon takmičarskog dela, sastav “Zlatni prsti”, koji je i sam pokretač ovog rok festivala. Prvo veče obeležili su i “Teška industrija”, “Ritam nereda”, “Orthodox Celts”, kao i “Van Gogh”.

Gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović svečano je uručio ključeve grada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << za vreme trajanja festivala, pevaču i gitaristi Moši Radenkoviću, osnivaču čuvene grupe “Zlatni prsti”, koja je davne 1974. godine pobedila na zaječarskoj Gitarijadi.

U prvom polufinalu učestvovalo je 6 demo bendova koji se bore za plasman u finale, i to: “Brat” iz Užica, “Klot” iz Beograda, “LSD” iz Banja Luke, “Belo u boji” iz Gornjeg Milanovca, “Disciplinski postupak” iz Kuršumlije i “KBK” iz Čačka.

Bosanskohercegovačka rok grupa “Teška industrija” digla je posetioce na noge svirajući obrade dobro poznatih pesama ovdašnjoj publici. Hitovi poput “Tugo nevjero”, “Dok padaju kiše”, “U meni jesen je”, “Lipe cvatu” i drugi doveli su atmosferu do usijanja.

Tokom nastupa pevačica Lea Mijatović promovisala je novi album “Selfi” koji je izdat pre mesec dana i premijerno za zaječarsku publiku otpevala neke od novih singlova.

“U današnje vrijeme, kada se svašta događa u glazbi, ‘Teška industrija’ daje apsolutnu podršku demo bendovima. U narednom periodu nastupiti ćemo na CMC festivalu u Hrvatskoj i održati brojne koncerte, s obzirom da smo bend koji je non-stop na točkovima”, izjavila je Lea Mijatović.

Ljubitelji pank-roka uz velike ovacije dočekali su izlazak na binu čuvenog novosadskog sastava “Ritam nereda”. Čitavih sat vremena publika je sa izvođačima pevala u glas, a svaki prekid između pesama propraćen je gromoglasnim aplauzom.

Posebne emocije kod prisutnih izazvale su pesme “Zauvek”, “Put beznađa”, “Nikog nema” i “Can’t stay”.

“Kultura je u Srbiji na veoma niskom nivou. Rokenrol je gotovo nestao, pa će klinci koji dolaze valjda okrenuti neki novi list. Mi smo se borili sa vetrenjačama, a oni samo treba da nastave da budu tvrdoglavi kao mi”, istakao je basista Mire na konferenciji za novinare.

Inače, “Ritam nereda” sledeće godine slavi 30 godina svog postojanja, pa su celog leta svirali i stvarali nešto novo. Nakon tri godine ovaj bend ponovo je nastupio na Gitarijadi, ali ovog puta na velikom jubileju.

Nakon pauze od godinu dana “Orthodox Celts” ponovo je nastupio na zaječarskoj Gitarijadi. “U rok svetu postoji velika zabluda da smi mi fini momci”, izjavio je na samom početku koncerta frontmen sastava Aleksandar Petrović i na oduševljenje publike najavio početak spektakla sa dobro poznatim repertoarom.

Uz zvuke irske muzike, posetioci su gotovo bez prestanka đuskali čitavih sat vremena, a u pauzama ovacijama otpozdravljali dobre vibracije koje je bend slao sa bine.

“Pokazalo se da postoje ljudi kojima Gitarijada nešto znači i oni su ti koji će izdržati sledećih 50 godina. Moj veliki prijatelj Saša Raković rekao je da je rokenrolu istekla upotrebna vrednost, ali ja se sa tim definitivno ne bih složio. Ono što je bitno u celoj priči je da ja rokenrol ne doživljavam samo kao muziku već kao način života. To je nešto što imaš u sebi ili ne. Mislim da ga mi imamo”, napomenuo je Aca Celts.

Osvrnuvši se na demo bendove koji u današnjim uslovima stvaraju muziku, Aleksandar kaže da njih posebno ne bi trebalo da kudimo, jer su to najbolji demo bendovi koji su se ikada pojavili na Gitarijadi. “Treba im samo dati vetar u leđa i dočekati trenutak da istrče na ovu binu, kao što smo mi to učinili večeras”, dodao je on.

I ove godine, tradicionalno, sastav “Van Gogh” na čelu sa Đuletom imao je “najglasniji” koncert na Kraljevici, te veoma prisan odnos sa publikom, koji se izutetno ceni u “najrokerskijem srpskom gradu”. Sinoćni nastup će se sigurno još godinama pamtiti.

“Čast je nastupati na jubileju. Bilo je divno, a poslužilo nas je i vreme. Mladi koji su došli imaju svoje kućno vaspitanje jer su rokenrol ‘nasledili’ od svojih roditelja. Iz albuma u album prate nas nove generacije što je izuzetno. Do sada smo nastupali na dvadesetak Gitarijada i drago nam je da postoji armija omladine koja se opire današnjem neukusu”, rekao je između ostalog Đule Van Gogh na konferenciji za novinare.

Nastavak na Bor030.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaječarska gitarijada (11.08.2016)

Izvor: BalkanRock.com, 12.Avg.2016

Gradski stadion – Zaječar Bendovi: Zlatni prsti, Teška industrija, Ritam nereda, Orthodox Celts, Van Gogh

Nastavak na BalkanRock.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.