Nivo Timoka u opadanju, stanje u Aleksincu pod kontrolom

Izvor: Blic, 28.Feb.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nivo Timoka u opadanju, stanje u Aleksincu pod kontrolom

Vrh poplavnog talasa na Crnom Timoku, koji je jutros u 04.00 časova iznosio 468 santimetara, što je 68 santimetara iznad vanredne odbrane od poplava, nije poplavio zaječarska naselja Podliv, Kotlujevac i deo grada kod kupališta Popova plaža, kako se juče strahovalo.

Inače, oba Timoka opadaju, pa je Crni Timok sada na koti od 450 santimetara, a Beli Timok iznosi 270 santimetara. Prema rečima komandira Vatrogasno-spasilačke čete u Zaječaru Branislava Matića, postavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bedemi su izdržali navalu reke. Tome je, kako ističe Matić, doprinela i noćašnja temperatura ispod nule na okolnim planinama, koja je zaustavila topljenje snega.

Međutim, spasilačke ekipe i dalje su u pripravnosti, jer je jutros u Zaječaru osvanuo sunčan dan sa temperaturom od devet stepeni. Crni Timok izlio se juče u boljevačkom kraju, gde je poplavio stotinak kuća u selima, najviše u Lukovu.

Noćas su poplavljene oranice u Zvezdanu, selu nadomak Zaječara i tu je reka stigla do prvih kuća, ali su razmere izlivanja daleko manje nego što se očekivalo.

Veliki Timok naneo je juče dosta nevolja i meštanima okolnih sela - Vražogrnca i Trnavca, kao i stanovnicima negotinskog kraja.

Građani i dalje prikupljaju pomoć za ugroženo stanovništvo, ali to nije dovoljno, s obzirom na to da je poplavljeno 600 kuća u naseljima Višnjar, Muljak, Pišura i Izvorski put i evakuisano oko 300 ljudi.

Marić: Očekuje se porast Mlave kod Starog Kostolca

Očekuje se da u toku noći nivo Mlave kod Starog Kostolca poraste za 30 do 40 centimetara, pa dežurne ekipe ubrzano rade na obezbeđenju, izjavio je večeras načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić. On je rekao da je situacija i dalje najteža u Zaječaru, iako je prošle noći izostao najavljivani vrh poplavnog talasa.

Izlivanje Dunava kod Radojeva, kako je rekao, smišljena je akcija sprovedena iz Đerdapa kao bi se smanjio i konrolisao nivo reke.

Marić je za Dnevnik RTS-a rekao da je veliku štetu koju su poplave nanele Srbiji nemoguće proceniti, ali da je posledice poplava moguće preduprediti blagovremenim preduzimanjem mera zaštite za sve vodene tokove. Prema njegovim rečima, svake godine su problem finansijska sredstva, ali će taj problem u velikoj meri biti rešen donošenjem zakona o vanrednim situacijama, koji treba da bude usvojen u julu i kojim će biti precizirane obaveze i odgovornosti.

Nivo Bovanskog jezera u opadanju

Nivo vode u Bovanskom jezeru je u opadanju, voda je počela da se nizvodno povlači u korito reke Moravice, izjavio je predstavnik opštine Aleksinac i komandant opštinskog štaba za odbranu od poplava Ivan Dimić nakon večerašnje sednice ovog tela. On je, međutim, upozorio da opasnost od poplave nije prošla jer u narednih nekoliko dana vodostaj ove reke i jezera zavisiće od padavina i količine snega koji će se topiti na okolnim planinama.

Današnji predah javne službe su iskoristile da ojačaju odbrambene bedeme i nastaviće da dežuraju u toku noći. Da situacija još uvek nije potpuno bezazlena pokazuje i upozorenje "Srbija vode" koje kaže da se narednih dana zbog agrometeoroloških prilika očekuje ponovni rast reke Moravice i veći dotok vode u jezero tako da je svojim ekipama ovo javno preduzeće naredilo da i dalje ostanu na terenu u Aleksinciu i prate situaciju.

Vlada Srbije daje 77 miliona dinara pomoći

Vlada Srbije će gradovima i opštinama pogođenim poplavama uputiti novčanu pomoć od 77 miliona dinara, saopštila je danas Informativna služba Vlade Srbije.

Zaječar će dobiti 20 miliona, Aleksinac, Požega i Knjaževac po osam miliona, Negotin šest miliona, Svrljig četiri miliona i Boljevac tri miliona dinara.

Opštine Merošina, Doljevac, Koceljeva, Ub, Lajkovac, Ljig, Vladimirci, Žitorađa, Priboj i Prijepolje, dobiće po dva miliona dinara, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Zaječar,   Aleksinac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.