Ministarstva se posvađala zbog „Gorenja

Izvor: Press, 26.Jan.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstva se posvađala zbog „Gorenja"

Ministarstva finansija i ekonomije posvađala su se zbog odluke „Gorenja" da fabriku mašina za pranje i sušenje veša gradi u Zaječaru umesto u Valjevu. Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić ocenio je juče da je odluka Ministarstva ekonomije da visokim subvencijama stimuliše otvaranje fabrike u Zaječaru krajnje štetna!Otimanje investitora
- Ta >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << odluka odslikava pogrešno sprovođenje decentralizacije i ravnomernog regionalnog razvoja, i otimanje stranih investitora. Za budžet Srbije, kao i za imidž naše države u svetu, krajnje je štetan pristup da se strani investitor podstiče da menja opredeljenje o nastavku proširenja postojeće proizvodnje u istom gradu, tako što će izgraditi fabriku u drugom gradu ako dobije veće stimulacije za novozaposlenog radnika. „Gorenju" se nudi 3.000 evra po novozaposlenom, ako napravi novu fabriku na već kupljenom placu u Valjevu, a 10.900 evra ako takvu fabriku izgradi u Zaječaru. Ako već nadležne državne institucije ne stimulišu nove potencijalne strane ulagače da dođu i investiraju u Valjevu, zašto se Valjevu otima strani investitor, kojeg je lokalno rukovodstvo samostalno privuklo? - rekao je Ilić.
U Ministarstvu ekonomije kažu za Press da pozivaju Ministarstvo finansija da obezbedi više novca za kreiranje boljih uslova, koji će privući investitore.
- Umesto što državni sekretar tog ministarstva daje ovakve izjave, bilo bi bolje da nešto uradi kako bi se više novca iz budžeta obezbedilo da svi gradovi u Srbiji mogu da dobiju što veće podsticaje za investitore, kao i da se obezbedi više novca za izgradnju regionalnih puteva i infrastrukture. Poražavajuće je što je Zaječar, kao najveći grad istočne Srbije, tek sada dobio prvu veću investiciju. Ali je još veća sramota što je neko iz Vlade protiv toga. Razumemo Ilićev lokalpatriotizam, kao Valjevca, ali on u Vladi treba da vodi računa o svim gradovima podjednako. Ako se jedna fabrika napravi u zapadnoj Srbiji, jedna u Vojvodini a jedna u istočnoj Srbiji, to nije diskriminacija gradova već ravnomeran regionalni razvoj iza koga bi trebalo da stoji cela Vlada - kažu u ovom ministarstvu.
Glasala cela Vlada
Iz Ministarstva ekonomije naglašavaju da će nastaviti da dovode investitore u sve gradove.
- Program po kome radimo je usvojila cela vlada Srbije, a za njega je glasalo i Ministarstvo finansija, čiji je Ilić državni sekretar. Ako smatra da je Vlada donela pogrešnu odluku trebalo je to da kaže pre šest meseci - poručuju iz Dinkićevog ministarstva.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.