Izvor: B92, 02.Sep.2009, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Groblje oskrnavljeno zbog pljačke

Zaječar -- Na zaječarskom groblju u prethodna četiri dana oskrnavljeno je osam grobnica. Verovatno se radi o pokušaju da se u grobovima pronađu dragocenosti, saznaje B92.

Zaječarska policija traga za počiniocima. U upravi gradskog groblja najavljuju da će uvesti noćne čuvare kako bi bilo zaustavljeno skrnavljenje. Šta god da su tražili, oni koji su u protekla četiri dana otvorili i oskrnavili osam grobnica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na zaječarskom groblju, nisu našli. Međutim, oni su, pomerajući mermerne ploče, mnoge polomili, a grobove oskrnavili.

Ogorčeni rođaci pokojnika koji su sahranjeni u uništenim grobnicama kažu da ne postoji opravdanje za ovakav vandalski čin.

"To se nigde na svetu ne dešava, šta se desilo ovde. Da uništavaju grobnice, ugrožavaju mrtve ljude i da vade pokojnike van sanduka”, "Čaršav izvučen iz sanduka, dole kod Milivoja i moje supruge isto sve izbačeno, stakla porazbijana, čaršavi van metalnog sanduka, mislim da je to za osudu”, kaže drugi rođak pokojnika. "To su narkomani, ili pijani, nema ko”, kažu rođaci pokojnika.

Pokojnici sahranjeni u ovim grobnicama uglavnom su bili gastarbajteri, pa policija sumnja da su koristoljublje i krađa bili osnovni motivi vandala.

Uviđajem je utvrđeno da su za sada nepoznati izvršioci radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi nasilno otvorili osam grobnica i grubo povredili grobna mesta umrlih.

Policijski službenici policijske uprave Zaječar rade na rešavanju ovih krivičnih dela, kaže Bratislav Todorović, šef odseka za opšti kriminalitet PU Zaječar.

Gradsko groblje u Zaječaru svakodnevno obilazi nekoliko čuvara, ali svi oni rade do devet sati uveče.

Zbog toga je u upravi gradskog groblja odlučeno da se dodatno angažuju ljudi koji bi dežurali i čitave noći.

"Što se nas tiče, mi ćemo usvesti noćnog čuvara, a koliko će to biti efikasno, ne znam, jer vi i da ste imali noćnog čuvara, to ne bi moglo da se spreči. Oni su pod okriljem noći ušli u grobnice, znači vi ne možete da vidite šta se dešava u grobnici, ali sigurno da ćemo preduzeti sve mere”, kaže direktor JKP Kraljevica Miloš Jotović.

Noćni čuvari trebalo bi da počnu da rade za najviše dve nedelje, a do tada će radnici gradskog groblja češće obilaziti grobove i budno pratiti sve što se dešava na groblju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.