Gorenje kupilo zaječarski Porcelan

Izvor: B92, 25.Feb.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorenje kupilo zaječarski Porcelan

Beograd -- Slovenačka kompanija Gorenje kupila je za 1,15 miliona evra napuštene pogone zaječarske fabrike, koja je u stečaju.

U halama, površine 18.000 kvadratnih metara, ta firma bi trebalo da otvoriti pogon za montažu mašina za pranje i sušenje veša, kao i umivaonika.

Predugovorom, koji je potpisan 27. januara, Gorenje se obavezalo da će da investira 2,9 miliona evra u pokretanje proizvodnje i u naredne tri godine ovde uposli 300 radnika.

S druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa razdela Ministarstva ekonomije će slovenačkoj kompaniji biti uplaćen iznos od 10 hiljada evra po svakom zaposlenom radniku, a prema uredbi Vlade Srbije o podsticanju investicija.

Inače, investicija Gorenja u Zaječar izazvala je verbalni sukob u Vladi Srbije, koji je završen razrešenjem dužnosti ministra ekonomije Mlađana Dinkića i državnog sekretara Ministarstva finansija Slobodana Ilića.

Ilić je naime optužio Dinkića da preotima investitura Valjevu i odvodi ga, uz podsticaje, u Zaječar protivzakonito, a zbog političkih veza sa gradonačelnikom tog grada Boškom Ničićem, koji je i funkcioner Ujedinjenih regiona Srbije, u kojoj okosnicu čini Dinkićeva stranka G 17 plus.

Dinkić je na to odgovorio tražeći da se Ilić najstrože kazni i demantovao njegove navode, ističući da je sve urađeno po zakonu i da dolazak prve investicije u Zaječar nije politički motivisano.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.