GRAD ZAJEČAR PONOVO POKREĆE PROJEKAT VETROPARKA NA VRŠKOJ ČUKI NAKON 12 GODINA

Izvor: TimockeVesti.net, 19.Feb.2024, 06:01

GRAD ZAJEČAR PONOVO POKREĆE PROJEKAT VETROPARKA NA VRŠKOJ ČUKI NAKON 12 GODINA

Zaječar, 19. februar – Zaječar je najavio novo poglavlje u dugogodišnjem planu izgradnje vetroparka na Vrškoj Čuki, kako se priprema Odluka o pristupanju izradi druge izmene i dopune planova detaljnih regulacija. Iako je Vrška Čuka prvobitno najavljena pre 12 godina kao prvi vetropark u Srbiji, projekat se suočavao sa nizom izazova koji su ga sprečavali da ugleda svetlo dana.
Kamen temeljac za vetropark Vrška Čuka 2A, snage devet megavata, postavljen je 2012. godine, a tadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << savetnik premijera za energetiku, Petar Škundrić, nazvao je taj trenutak „istorijskim“ za Zaječar i Srbiju. Planirano je da se na istoj lokaciji izgrade još tri vetroparka ukupne instalirane snage od 35,45 megavata.
Firma VP Energy Systems iz Švajcarske predstavljena je kao investitor s vrednošću investicije od 70 miliona evra. Međutim, 2016. godine ugovor je raskinut, a predugovor je potpisan sa češkom Vision grupom. Nova investicija, vredna 100 miliona evra, podrazumevala je izgradnju vetroparka snage 60 MW.
Nažalost, češki investitor se povukao već sledeće godine zbog nesuglasica oko kvota za vetropark. Grad Zaječar je imao kvotu za izgradnju vetroparka snage 36 MW, dok je uslov Vision grupe bio da se projekt proširi na minimalno instaliranih 60 MW snage. Barbora Bartokova iz Vision Grupe 21 izjavila je za eKapiju da su se povukli iz projekta, ali su izrazili spremnost da ponovo aktiviraju projekt ukoliko Zaječar obezbedi minimalnu traženu snagu od 60 MW.
Ovaj najnoviji pokušaj da se revitalizuje projekat vetroparka na Vrškoj Čuki od strane Grada Zaječara sada je pokrenut, a nadamo se da će biti uspešan i da će doprineti diversifikaciji izvora energije u Srbiji.
Članak GRAD ZAJEČAR PONOVO POKREĆE PROJEKAT VETROPARKA NA VRŠKOJ ČUKI NAKON 12 GODINA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.