GORENJE NE PLANIRA NOVE INVESTICIJE U VALJEVU

Izvor: Kurir, 18.Okt.2011, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"GORENJE" NE PLANIRA NOVE INVESTICIJE U VALJEVU

VALJEVO - Slovenačka kompanija "Gorenje" iz Velenja, zbog svetske ekonomske krize, za sada ne planira nove investicije u Valjevu i Srbiji, javili su lokalni mediji.

Ta kompanija je pre nekoliko godina počela proizvodnju bele tehnike u Srbiji u kojoj sada zapošljava 1.200 ljudi, među njima i oko 450 radnika u fabrici rashladnih uređaja u Valjevu. Bojleri se proizvode u Staroj Pazovi, a počinje i proizvodnja veš mašina u Zaječaru.

Kako je javio regionalni Radio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Patak, "Gorenje" još nije tražilo produžetak roka za početak izgradnje nove fabrike u Valjevu na šta se ta kompanija obavezala ugovorom o zakupu 4,81 hektara gradskog zemljišta na 99 godina u blizini postojeće fabrike.

Kako je potvrdio gradonačelnik Zoran Jakovljević, ugovorom je predviđeno da će do kraja 2011. započeti izgradnja novih proizvodnih pogona "Gorenja", a da će do 2016. godine posao dobiti 500 novih radnika.

U ugovoru postoji i klauzula da ukoliko se ne ispoštuje ugovor "Gorenje" gubi 180 miliona dinara, koliko je platilo zakup tog zemljišta.

"Gorenje" je pre nekoliko meseci sa Ministarstvom za ekonomiju i regionalni razvoj Srbije potpisalo ugovor o zapošljavanju 200 novih radnika, u postojećoj fabrici u Valjevu, za šta treba da dobije bespovratna sredstva.

Iz uprave "Gorenja" su nedeljniku Napred odgovorili da ta sredstva od 400.000 evra nisu koristili zbog toga što ugovorena radna mesta nisu otvorili.

Prema istom izvoru, obim proizvodnje u fabrici "Gorenje -Valjevo" u 2011. je "nešto niži" od prošlogodišnjeg, kada je iznosila blizu 440.000 aparata, te da se 50 odsto proizvoda proda u zemljama Evropske unije (EU), 40 odsto u Srbiji i zemljama bivše SFRJ, a ostatak u Rusiji i na Bliskom istoku.

Prosečna zarada u toj fabirici je 47.590 dinara u bruto iznosu, a od 450 zaposlenih njih 370 ima stalni radni odnos, dok su ostali angažovani zavisno od potreba u proizvodnji frižidera i zamrzivača.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.