Donacija EU za regionalni razvoj

Izvor: B92, 30.Jun.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donacija EU za regionalni razvoj

Beograd -- Evropska unija odobrila je Srbiji donaciju od 2,5 miliona evra za regionalni razvoj opština Kragujevac, Zaječar, Zrenjanin, Leskovac i Užice.

Novac će biti namenjen razvoju pet opština

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras potpisali su danas sa predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << regionalnih agencija ugovore o dodeli tih sredstava. "Potpisivanje današnjeg ugovora predstavlja početak IPA projekata u oblasti regionalnog razvoja i razvoja lokalne samouprave, ukupne vrednosti od oko 42 miliona evra", izjavio je Đelić.

On je podsetio da je u novembru prošle godine Vlada Srbije sa EU potpisala "IPA okvirni finansijski sporazum" za korišćenje bespovratnih sredstava iz predpristupnih fondova EU u vrednosti od milijardu evra za period od 2007. do 2011. godine.

"U okviru donacije od 2,5 miliona evra biće podržan rad pet regionalnih razvojnih agencija, i to u regionu Šumadije i Pomoravlja, istočne Srbije, Banata, Pčinjskog i Jablaničkog okruga i Zlatibora", rekao je Đelić.

On navodi da su sredstva namenjena za razvoj preduzetništva, otvaranje novih radnih mesta, razvoj sela, poljoprivrede, turizma i zaštite životne sredine, i da Srbija mora da učini mnogo u ravnomernom regionalnom razvoju Srbije.

Prema njegovim rečima razlika u platama između razvijenih i nerazvijenih područja ide od jedan od četiri, u stopi nezaposlenosti od jedan do

šest, dok je razlika u bruto domaćem proizvodu od jedan prema 22.

"Naša ambicija je da se do kraja ove godine uz dobijanje statusa kandidata za EU, kvalifikujemo za strukturne fondove EU, koji

pokrivaju tri domena - ravnomerni regionalni razvoj, razvoj poljoprivrede i razvoj ljudskog kapitala", rekao je Đelić.

Ljoveras je kazao da sa potpisivanjem Srbija prelazi od programa CARDS prema IPA fondovima, koji treba da doprinese napretku regionalnog razvoja Srbije. On je izrazio nadu da će za novu proevropsku Vladu Srbije prioritet biti i usvajanje zakona o ravnomernom regionalnom razvoju, koji je veoma značajan za razvoj ekonomije Srbije.

Potpisivanju ugovora u Vladi Srbije prisustvovali su i ambasador Slovenije u Beogradu Miroslav Luci i ambasador Francuske Žan Fransoa

Teral.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.