Đaci propuste preko 60 časova

Izvor: B92, 13.Mar.2013, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci propuste preko 60 časova

Beograd -- Đaci u srpskim osnovnim i srednjim školama imaju prosečno 6,4 neopravdana i 57,52 opravdanih izostanka sa časova, pokazali su podaci Ministarstva prosvete.

Podaci, dobijeni iz školske godine 2011-20012. pokazuju da se sa časova više izostaje u srednjim nego u osnovnim školama. Srednjoškolci su napravili prosečno 9,1 neopravdani izostanak, i 73,4 opravdana. Osnovci prosečno imaju 3,7 neopravdana i 41,64 neopravdana časa.

Među osnovnoškolcima najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izostanaka imaju đaci u Zaječaru, a najmanje u Novom Pazaru. Kada je reč o srednjim školama, sa časova se najviše izostaje u Kragujevcu i Somboru, a najredovniji su učenici u Novom Pazaru i Užicu.

Statistiku su danas na konferenciji za novinare u Beogradu predstavili ministar prosvete Žarko Obradović i načelnik prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

"Cilj nam je da smanjimo postojeći broj izostanaka, ali ovi podaci koje smo prikupili pokazuju da slika nije toliko loša i broj izostanaka toliko veliki, kao što se moglo saznati iz nekih medija", kazao je Obradović.

U osnovnim školama na popravni ispit je palo 1,2 odsto đaka, a razred je ponavljalo 1,01 procenat učenika. U srednjim školama situacija je lošija, pa je tokom leta učilo i u avgustu popravne ispite polagalo 8,5 odsto đaka, a razred je ponavljalo 1,9 učenika.

Procenat nastavnika u osnovnim i srednjim školama koji predaju bez potpunih kvalifikacija za to je 2,73 odsto. Reč je o mestima za koja se na konkursima nije prijavio niko s punom stručnošću, pa je mesto ustupljeno predavačoma koji nisu potpuno kvalifikovani.

Novčana kazna je tokom prošle školske godine izrečena za 193 nastavnika i profesora, a 51 predavač u osnovnim i srednjim školama je kao kaznenu meru dobio otkaz.

Ministar prosevete Žarko Obradović istakao je da se ovakva statistika u Srbiji prikuplja i objavljuje prvi put, a kada podaci budu u potpunosti obrađeni i za tekuću školsku godinu, situacija će biti analizirana i odlučivaće se o konkretnim merama koje treba preduzeti kako bi se smanjio broj izostanaka đaka, kao i broj onih koji koji idu na popravne ispite ili ponavljaju razred.
Pogledaj vesti o: Zaječar,   Kragujevac

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.