Danas se obeležava Dan sećanja na umrle od side

Izvor: S media, 15.Maj.2011, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas se obeležava Dan sećanja na umrle od side

Dan sećanja na umrle od side biće simbolično obeležen danas u Srbiji brojnim aktivnostima usmerenim na smanjenje stigme i diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om.

Ovaj dan se već 28 godina organizuje širom sveta, a ove godine su se 102 zemlje uključile u obeležavanje tog datuma. U Srbiji će ove godine sedmi put biti obeležen u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije i to u Nišu, Novom Sadu, Bujanovcu, Vranju, Preševu, Surdulici, Subotici, Šapcu, Somboru, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kruševcu, Leskovcu, Kragujevcu, Loznici, Čačku, Rumi, Zaječaru...

Predviđene su akcije, paljenja sveća i prikupljanja poruka u znak sećanja na osobe preminule od side, savetovanje i testiranje na HIV, edukacije, javni časovi, podela informativno-edukativnog materijala...

Homoseksualci duplo izloženiji opasnosti od raka

Muškarci su skloni da umišljaju bolesti

Namirnice koje čiste jetru

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" od 1984. do kraja 2010. godine u Srbiji je registrovano 2. 593 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 1. 537 osoba obolelo od side.

U saopštenju se dodaje da je 1.078 HIV pozitivnih osoba umrlo i da je početkom ove godine zabeleženo da u Srbiji sa HIV-om živi 1. 515 osoba.

Samo u 2010. godini otkriveno je 145 osoba inficiranih HIV-om.

Stigma i diskriminacija su glavna prepreka u sprovođenju preventivnih aktivnosti, a jedna od glavnih posledica je smanjen broj osoba koje se odlučuju na testiranje na HIV, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Zaječar,   Kragujevac,   Kruševac,   Subotica,   Vranje

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.