Besplatni obroci za socijalno ugrožene porodice sa sela

Izvor: RTS, 09.Apr.2020, 10:51

Besplatni obroci za socijalno ugrožene porodice sa sela

Zlatibor Stojković iz Smoljinca kod Požarevca, poznatiji kao Bibe, pre nekoliko godina je staru železničku stanicu pored purge Požarevac-Zaječar, pretvorio u kafanu. Stanica ne radi odavno, a zbog vanrednog stanja ne radi ni kafana, ali Bibe u svojoj kuhinji svakog dana pripremi 120 obroka za socijalno ugrožene porodice u okolnim selima. U raznošenju hrane pomažu mu prijatelji i volonteri.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stanica ne radi ali radi Bibe. Zlatibor Stojković, iz Smoljinca kod Požarevca, poznatiji kao Bibe, kuhinju svoje kafane pored pruge Požarevac-Zaječar pretvorio je u narodnu kuhinju. Svakog dana priprema obroke za socijalno ugrožene porodice iz okolnih sela.


"Tek sam sad video koliko je ovo narodu znači. Ima dosta starih domaćinstava koja očekuju nešto. Ja sam tu gde jesam, ne treba mi neka popularnost, ništa. Nego eto, to iz duše dajem", kaže Zlatibor Stojković Bibe, vlasnik kafane "Stanica Bibe".

Iako mu firma ne radi, Zlatibor je zadržao svih devet radnika. Kuvarice svakodnevno pripreme 120 obroka.

"Ja prvi put kad sam išla da delimo hranu je došlo da zaplačem. Verujte mi da sam I pustila neku suzu. To je divan osećaj kad možete nekome da pomognete ko nema", ističe Olivera Stanojević Milosavljević, kuvarica iz Sirakova.
Obroke socijalno ugroženim seoskim porodicama raznose Bibetovi prijatelji i volonteri.
"Trenutno nema neki posao u poljoprivredi, poljoprivredu smo završili, pa zašto da ne pomognemo. Ako već može, zašto da se ne pomogne", dodaje Slaviša Nikolić iz Beranja.
"Dosta dece ima kojima nosimo hranu, i kad izađu na ulicu, kad nam donesu posudu u koju ćemo da sipamo- hvala, hvala vam puno, hvala. I njihovi osmesi nam mnogo znače",ističe Ivana Stojanović, volonter iz Smoljinca.
Neki od onih koji pomažu u raznošenju hrane i sami su u teškoj situaciji.
"Zato što mati ne može na noge, i ne može da mi spremi. Znači, nije bitno da li bih ja imao ne znam koliko, ona ne može da mi spremi. Mnogo mi znači" kaže Slaviša Arsić iz Beranja.
Zlatibor Stojković kaže da zalihe hrane ima za još dve nedelje, i da će sve podeliti onima kojima je to najpotrebnije, a svakog dana mu se javlja sve više pojedinaca i porodica. Čeka da korona ode a vozovi ponovo počnu da prolaze pored njegove stanice.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.