Beli Timok poplavio oko 300 kuća

Izvor: Politika, Beta, 21.Feb.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beli Timok poplavio oko 300 kuća

Reka dostigla vodostaj od 350 centimetara i za čitav metar je iznad nivoa predviđenog za uvođenje vanrednih mera odbrane

Zaječar – Pod vodom nadošlog Belog Timoka na periferiji Zaječara, u naseljima Izvorski put, Višnjar i Muljak, rano juče bilo je oko 300 kuća, ali sneg se na celom području prema Staroj planini i dalje topi, a reka nadolazi. Šef štaba za vanredne situacije Milko Todorović kaže da je rano juče ova reka dostigla vodostaj od 350 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << centimetara i da je za čitav metar iznad nivoa predviđenog za uvođenje vanrednih mera odbrane. Na porast vodostaja uticala je i jaka kiša koja je rano juče više časova padala u okolini Knjaževca.

U organizovanoj odbrani od poplava na području Zaječara učestvuje više stotina ljudi specijalizovanih ekipa i građana. Ali, Beli Timok, uprkos svemu, probija nasipe sačinjene od džakova s peskom. Voda i dalje nadolazi usled naglog topljenja snega, koga je u slivu tri Timoka bilo od 50 do 80 centimetara, a na rast vodostaja utiče i svakodnevni rast temperature.

Nezvanično, nadošlim vodama Belog, Crnog i Velikog Timoka poplavljeno je i više od 300 hektara oranica. Najviše u ataru Donjeg Zuniča u okolini Knjaževca, u zaječarskim selima Trnavac i Vražogrnac, u boljevačkim selima Lukovo i Sumrakovac kao i u više sela u okolini Negotina.

Ipak, za sada je obim poplave nešto manji od onog krajem decembra prošle godine, kada su izlivene reke prekinule saobraćaj na magistralnom putu Paraćin – Zaječar i na više regionalnih puteva u ataru negotinske opštine. Sada je saobraćaj, međutim, ugrožen zaostalim snežnim nanosima na planinskim prevojima. Zato je zabranjeno kretanje kamionima sa prikolicama na putu prema Babinom zubu, na Staroj planini, kao i na putevima Bor – Žagubica (preko Crnog vrha) i Boljevac – Sokobanja (preko Rtnja).

S. Todorović

---------------------------------------------------------------

Dačić: Evakuisano 113 osoba

Ministar policije Ivica Dačić posetio je juče popodne poplavljeno područje u okolini Zaječara. On je tamo razgovarao sa meštanima i pripadnicima ekipa Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije (iz Zaječara, Beograda, Niša i Novog Sada) koji su angažovani za pomoć stanovništvu i sanaciji posledica poplave. U Policijskoj upravi u Zaječaru ministar Dačić je i zvanično obavestio novinare da je do juče u podne evakuisano 113 osoba i da je na poplavljenom području samo u dolini Belog Timoka ugroženo 600 stanovnika. Rekao je takođe da će radnici zaječarskog preduzeća „Put" i JP „Srbija vode" pokušati, upotrebom mehanizacije, da prekomernu nadolazeću vodu Belog Timoka preusmere ka Crnom Timoku.

Rečeno je da se očekuje da će tek danas, u popodnevnim časovima, voda početi da se povlači i da je juče oko podneva zabeležen rekordni vodostaj Belog Timoka od 370 centimetara.

S. T.

---------------------------------------------------------------

Iz zatvora u Zaječaru evakuisani osuđenici

Iz Okružnog zatvora u Zaječaru evakuisano je 40 osuđenika i 31 pritvorenik usled proglašenja vanrednog stanja zbog neposredne opasnosti od poplava na teritoriji te opštine, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Osuđenici i pritvorenici su, kako je navedeno, evakuisani u poslepodnevnim satima iz zatvorenog dela zatvora u Zaječaru.

Pritvorenici su privremeno premešteni u Okružni zatvor u Negotinu, a osuđenici u Kazneno popravni zavod u Nišu.

Tanjug

--------------------------------------------------------------------------

Poplave i u Loznici, Požegi i Kuršumliji

Zbog otapanja snega u slivu reke Drine juče je povećan protok vode na brani Hidroelektrane „Zvornik" u Malom Zvorniku, a nizvodno vodostaj će nastaviti da raste. I u lozničkom kraju Jadar je već poplavio nekoliko desetina hektara oranica.

U požeškoj opštini izlile su se i reke Moravica i Đetinja. Iako je poplavljeno oko 1.000 hektara plodne zemlje, nije evakuisano nijedno domaćinstvo, jer se voda povlači.

Reka Tamnava poplavila je u opštini Ub nekoliko hiljada hektara plodnih oranica, rekao je jučezamenik predsednika te opštine Sava Sarić.

„Poplavljeni su delovi sela Brezovica, Takovo, Novaci, Sovljak i Vrelo. Uglavnom ono što Tamnava svaki put plavi u svom neregulisanom delu. Nekoliko kuća je opasano vodom”, kazao je Sarićagenciji Beta.

A zbog izlivanja reke Toplice ugroženi su proizvodni pogoni hladnjače „Frigonais" u Kuršumliji, kao i kuće u blizini rečnog korita.

Voda je potkopala nasip u blizini hladnjače, dok je u selu Krčmare pored Kuršumlije voda poplavila oranice, a seoski put je zbog nadošle vode neprohodan, prenosi Beta.

Reka Karaš, čije je izvorište u Rumuniji, a ušće u kanalu Dunav–Tisa–Dunav, kod sela Grebenac, u belocrkvanskoj opštini, izašla je iz korita i poplavila više hiljada hektara njiva, javlja dopisnik „Politike" Jovica Danilović. Štete su velike na njivama pod ozimim usevima, a ratari strahuju od sporog povlačenja reke u korito, jer bi to izazvalo truljenje žitarica.

G. B.

-------------------------------------------------------------

Vanredna odbrana kod Požarevca

Požarevac – Gradski štab civilne zaštite u Požarevcu odlučio je juče da zbog naglog porasta vodostaja preduzme vanredne mere odbrane od poplava na nebranjenom delu obale reke Mlave od sela Bradarac do ušća u Dunav. Lokalni put Bradarac–Rukumija tri dana je zatvoren za saobraćaj zbog opasnosti od poplava, a štab je apelovao na lokalno stanovništvo da ne uklanja barijere na putu, kako ne bi bili ugroženi bezbednost i zdravlje ljudi. Kod sela Stari Kostolac popravljan je veštački nasip i da za sada ne postoji potreba angažovanja mehanizacije.

Beta

[objavljeno: 22/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.