BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE OKUPLJA ZAJEČAR, BOR, KLADOVO I BRZU PALANKU: TRADICIJA I SVETKOVINA

Izvor: TimockeVesti.net, 13.Jan.2024, 06:03

BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE OKUPLJA ZAJEČAR, BOR, KLADOVO I BRZU PALANKU: TRADICIJA I SVETKOVINA

Zaječar, Bor i Kladovo, već po tradiciji, pripremaju se za još jedno veličanstveno Bogojavljensko plivanje, koje će se održati 19. januara. Ove godine, manifestacija će proširiti svoje granice, pridružujući se i Brzoj Palanci kod Kladova, gde će prvi put biti organizovano plivanje za časni krst.
Grad Zaječar će ponovno biti epicentar ove svečanosti, koja se već godinama održava uz učešće brojnih građana. Program >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << za proslavu Bogojavljenja usvojen je na nedavnoj sednici Organizacionog odbora za organizaciju Bogojavljenskog plivanja, a prijave za učešće već su u toku.
Plivači koji žele učestvovati trebaju se prijaviti do 18. januara do 12 časova, a to mogu učiniti lično u Gradskoj upravi grada Zaječara ili putem zvaničnog sajta grada. Pravo učešća imaju punoletne osobe, ali svaki prijavljeni plivač moraće prethodno dobiti potvrdu lekara o psiho-fizičkoj spremnosti kako bi osigurali sigurnost tokom događaja.
Tradicija Bogojavljenskog plivanja nastavlja se i u Kladovu, gde će plivači hrabro zaroniti u hladne vode Dunava, nastojeći dostići časni krst. Bor će takođe biti domaćin ove manifestacije na Borskom jezeru, gde se već dugi niz godina okupljaju građani u duhu zajedništva i tradicije.
Najveće iznenađenje ove godine predstavlja uključivanje Brze Palanke u ovu svečanu tradiciju. Jerej Dušan Mićićelović, paroh brzopalanački, pozvao je sve meštane da se pridruže ovom prelepom običaju, ističući važnost očuvanja tradicije i duhovnog zajedništva.
Krajnji rok za prijave u Brzoj Palanci je 16. januar, stvarajući uzbuđenje među lokalnim zajednicama koje će prvi put imati priliku da dožive čaroliju Bogojavljenskog plivanja. Svi učesnici, kako tradicionalnih tako i novih lokacija, nadaju se da će ova svečanost doneti blagoslov, radost i zajedništvo u danima koji slede.












Članak BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE OKUPLJA ZAJEČAR, BOR, KLADOVO I BRZU PALANKU: TRADICIJA I SVETKOVINA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.