Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 12:25

Претрес у Министарству културе Хрватске, сумња се на пронeверу фондова ЕУ

По налогу Европског тужилаштва, полиција је упала у Министарство културе Хрватске и у току је претрес канцеларија особа које сумњиче за проневеру европских фондова, пренели су тамошњи медији.
По налогу Европског тужилаштва полиција је упала >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Министарство културе Хрватске и у току је претрес канцеларија особа које сумњиче за проневеру европских фондова, пренели су тамошњи медији.

Према писању загребачког Јутарњег листа, истрага је уследила након што је Канцеларија европског тужилаштва (ЕППО) покренула поступак против челних људи тамошњег Геодетског факултета осумњичених за извлачење европских средстава.
Наводно су се под лупом истражитеља нашли високорангиране особе из Министарства културе Хрватске. Осим њихових канцеларија претресају се и њихове приватне просторије.
Нема потврде да ли се ове активности полиције односе на малверзације за које су већ осумњичени челници Геодетског факултета.
Према за сада доступним подацима, нико није ухапшен, већ полиција жели да дође до одређених података, првенствено преписке мејловима и мобилних уређаја одређених особа, које до сада нису прикупили.
Исплата без тендера Истражитељи Хрватског полицијског националног уреда за сузбијање корупције и организираног криминалитета (ПНУСКОК) у јануару су више пута из Министарства културе изузели документацију у вези са пројектима са Геодетским факултетом, чији су бивши челни људи већ били осумњичени за извлачење милиона евра из фондова ЕУ.
Медији су писали и да је хрватска министрка културе Нина Обуљен Коржинек личном одлуком и без тендера исплатила 19,1 милион куна ( више од два и по милиона евра) с ПДВ-ом Геодетском факултету за дубинско снимање зграда након великих земљотреса који су 2020. године погодили Хрватску.
Према закључцима новинарске истраге, тај износ је преплаћен неколико пута у односу на понуде које је прибавила Хрватска академија знаности и умјетности (ХАЗУ).
Ти снимци наводно никада нису употребљени, него је ХАЗУ морао све то сама да финансира испочетка.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.