Izvor: RTS, 18.Dec.2023, 23:08

ЦИК отворио пут за покретање петиција за смену председника три општинe на северу КиМ

Централна изборна комисија (ЦИК) отворила је пут за покретање петиција за смену председника општина Северна Митровица, Зубин Поток и Лепосавић, потврдио је портпарол Валмир Елези.
Валмир Елези је навео да је ЦИК о томе обавестио и министарство >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << локалне самоуправе у Приштини и иницијативне групе у ове три општине.
Према његовим речима, ЦИК је обавестио председнике три скупштине општине, три иницијативне групе грађана у вези са ажурираним бројем уписаних бирача у овим општинама, на основу чега се израчунава минимално потребан број потписа од 20 одсто.
"Прво, из провера, ЦИК је кроз ове одвојене одговоре саопштио да су чланови три иницијативне групе, којих је по три за сваку општину, бирачи дотичне општине. Укупан број грађана који имају право гласа у општини Лепосавић је 13.441. Од овог броја, 2.689 чини 20 одсто бирачког тела у овој општини. У општини Зубин Поток број грађана са правом гласа је 6.732, а 20 одсто бирача у овој општини је 1.347. У општини Северна Митровица број бирача је 18.199. Према рачуници, 3.640 бирача чини 20 одсто бирачког тела“, рекао је Елези.
Према административном упутству за грађанску иницијативу за смену градоначелника иницијална група, у року од 30 дана од прикупљања потребне документације, мора да прикупи потребан број потписа. Овај рок се може продужити само једном, на захтев иницијаторске групе, и то за 15 дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.