Izvor: RTS, 05.Nov.2023, 07:37

Брнабићeва на Међународном сајму у Шангају: То што је Србија почасни гост показује квалитет односа две државе

Србија наступа у Шангају као пријатељ, али веома амбициозан пријатељ који од сарадње са Кином очекује заједнички развој и конкретну корист за грађане, поручила је премијерка Србије Ана Брнабић на свечаном отварању Међународног увозног сајма у Шангају. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Премијерка наводи да је учешћем Србија потврдила жељу за јачање веза и челичног пијатељства са Кином, а чињеница да је Србија почасни гост показује квалитет односа и стратешког јачања веза две државе.

Све учеснике је позвала да посете Србију и специјализовану изложбу Експо 2027 чији ће домаћин бити Београд.
На сајму који ће посетити око пола миллион људи, 72 државе и организације имају своје националне павиљоне, међу њима и Србија.
"Српски павиљон који ћете имати могућност да посетите јесте симболичка потврда да ће наша економска али и свеукупна сарадања потенцијале остварити у годинама пред нама. Желим да истакнем да се у историји човечанства ретко дешавало да државе које су велике у демографском потенцијалу и реланом политичком утицају ступале у стратешке односе са далеко мањим државама и да су те односе градиле као искрени партнери. НР Кина је моју земљу уважила на тај начин - кроз челично пријатељство које смо изградили као и ктоз партнерство", рекла је у уводном излагању премијерка.

Истиче да је Кина пионир у бројним сегментима, а да је Србија у Шангај позвана као партнер и пријатељ, као поборник слободне трговине и економске глобализације за које верује да доприносе миру, стабилности и развоју човечанства. Додаје да присуство земаља из целог света у Шангају показује домете иницијативе "Појас и пут" и жељу Кине да свима отвори своја врата.
"Србија је једна од ретких земаља које су пре шест година схватиле прилике које пружа сајам и од тада смо стално пристуни на овој манифестацији са богатијом понудом и бројнијим пословним делегацијама чему и лично сведочим. Упоредо са еволуцијом нашег присуства напредовали су и наши односи. Шесто одржавање манифестације добра је прилика да сведемо биланс наших економских односа. У шест година учвршћено је стратешко и челично пријатељство, а билатерална сарадња достигла је највиши ниво захваљујући и личном односу председника Вучића и Сија", каже председница Владе.
Истиче да је робна размена од 2018. до 2022. порасла 2.7 пута, а извоз Србије у Кину порастао 12.7 пута дајући потврду отворености кинеског тржишта према компанијама из Србије. Каже да је у наведеном периоду Кина је постала највећи страни инвеститор у Србији - 2021. и 2022. године као и и у првом полугодишту ове године.
"Долазак инвеститора подстакао је економски развој Србије. Доласком компаније Зиђин Србија је постала други највећи произвођач бакра у Европи, са жељом да постане водећи", рекла је Брнабић.
Задовољна је што Србија и Кина имају контакте на месечном нивоу, а резултат тога је, каже, и историјски споразум о слободној трговини. Најављује и нове облати сасрадње попут дигиталне економије, иновација, науке.
Окупљене је позвала да у нашем павиљону искусе српско гостопримство. Кинеске компаније позива да искористе уговор о слободној трговини. Кинеске туристе да открију лепоту Србије. Уједно је послала позивницу за учешће на специјализованој изложби Експо 2027 где ће, каже, бити представљен спој модрене и традиоционалне Србије.
"Хвала на гостопримству и видимо се у Србији!", закључила је премијерка.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.