Izvor: RTS, 01.Dec.2023, 16:59

Сентa: У родном месту Стевана Сремца - сећање на његову књижевну заоставштину

Књижевник Стеван Сремац је своја дела посветио равници, Београду и југу Србије, местима која су обележила његов животни пут. У Сенти, родном месту књижевника желе да организацијом "Сремчевих дана" подсете и на период живота који је Стеван Сремац провео и у овом граду. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Дар за писање исказао је јавно тек у тридесеттрећој години. Поетске слике из српске историје објавио је под псеудонимом "Сенћанин". У овом граду на обали Тисе су му се одужили, откупили су његову родну кућу и у просторији где је била дневна соба Сремчевих отворили су сталну поставку са документима и фотографијама.

„Кућа је реновирана, претворена у спомен собу Стевана Сремца. Овде се сад одржавају трибине поезије, вече музике, користимо све да се сећамо Стевана Сремца”, наводи Слађана Бабин, из СКЦ "Стеван Сремац" у Сенти.
Када су му умрли родитељи, бригу о Сремцу преузима ујак Јован Ђорђевић оснивач Српског Народног позоришта и аутор текста химне “Боже правде”, који га одводи на школовање у Београд. Нема поузданих података да се некад враћао у родни крај.
„Имамо назнаке неке да се враћао на територију садашње Војводине, али тотално инкогнито под маскама, зато што се плашио да га не позову у војну службу Аустроугарске војске и стога је долазио само у најхитнијим случајевим. Опет то су назнаке, најчешће на сахране неких својих пријатеља", истиче Мирослав Басарић, из СКЦ "Стеван Сремац" Сента".
Ако је Сремац имао инспирацију за "Ивкову славу" боравећи у Нишу, остаје тајна како је дочарао банатско село и мештане у роману "Поп Ћира и поп Спира" пошто је из равнице отишао кад је имао нешто више од десет година.
"Кроз једну врсту хумора и духовитости на одређени начин приближио нам је тадашњи живот српског народа у Војводини, али пре свега је најважније да је он био чувар пре свега своје културе и свога језика по чему се до дана данашњег препознајемо", наглашава Тоде Николетић, песник за децу.
"Дани Стевана Сремца" одржани су у Сенти 18. пут. Ове године уз музички и драмски програм централно место је било упознавање најмлађих са делом великог српског писца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.