Zvuk može prevariti mozak!

Izvor: Cafe.ba, 22.Nov.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvuk može prevariti mozak!

Naše uši nisu tu samo da nam pomognu čuti što osoba pored nas govori. One nam otkrivaju i razne vrste tragova o našem okruženju - od toga kolika je udaljenost nekog objekta do veličine ljudi oko nas.

Istraživači sada pokušavaju otkriti način na koji se tim zvukovima može manipulirati da utječu na raspoloženje i percepciju ljudi. U jednom eksperimentu stručnjaci su dokazali da zvuk može prevariti mozak da misli kako osoba dodiruje različite površine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba <<

Sudionica je u sklopu eksperimenta zamoljena da prstom prelazi preko trake od glatke plastike. Dok je ona pomicala ruku, u slušalicama su se izmjenivali zvukovi prsta koji prelazi preko papira, brusnog papira i baršuna. Sudionica je prijavila vidljive promjene u tome kakav je osjećaj imala pod prstima nakon svakog zvuka.

Test je osmislila Ana Tajadura-Jimenez s londonskog sveučilišta.

'Zanimljivo je da su zvukovi koji prate gotovo svaki tjelesni pokret vrlo bogati informacijama o tijelu i prostoru koji ga okružuje', rekla je. Vjeruje da slušne promjene zbunjuju mozak i stvaraju neusklađenost među osjetilima.

Test s prstima samo je jedan u nizu psiholoških eksperimenata koji se provode na lodnosnom sveučilištu, a koji istražuju kako promjene zvukova (koje sami proizvodimo) u relanom vremenu mijenjaju percepciju.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.