Zvezde na crvenom tepihu

Izvor: Blic, 04.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezde na crvenom tepihu

Ovo je istorijska noć za Srbiju i srpsku kulturu još i da nam filmovi budu istorijski - rekao je sinoć, praćen burnim aplauzom, Velimir Bata Živojinović, otvarajući Prvi filmski festival Srbije u Novom Sadu. Ta noć počela je glamurozno, na crvenom tepihu uz sevanje bliceva i nasmejane zvezde domaćeg filma.

Čast da prvi kroče na „red carpet", i to pravo iz srebrnog mercedesa, imali su Marija Karan i Gordan Kičić, koji su preuzeli ulogu voditelja program i prvo ugostili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokrajinskog premijera Bojana Pajtića i nejgovu suprugu. A, onda je krenuo defila zvezda: U pratnji Bate Živojinovića i Zdravka Šotre pred publiku i objektive novinara izašla je Danica Maksimović. Legenda domaćeg filma, Mira Banjac došla je ruku pod ruku sa Svetozarom Cvetkovićem i Mišom Radivojevićem.

Aplauze okupljenih Novosađana izmamili su Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković, a oduševljenje se pojačalo kad su crvenim tepihom prošetali Mirjana Joković, Dragan Bjelogrlić i Srđan Todorović, Branka Katić, Šušljik, Glogovac, braća Trifunovići, Đuričko, Cvijanović. Posebne simpatije osvojio je Vuk Kostić koji je došao u uniformi, kao i Emir Kusturica, čijim je filmom "Zavet" počeo festival.

Pristigli su i političari, ministri i premijer Vojislav Koštunica, ali na sporedni ulaz.

Pre svečanosti na velikoj bini na Trgu slobode koncert je održao kralj romske muzike, Šaban Baj-ramović, a muzički program se nastavio u baštama poznatih novosadskih klubova i kafića.

Shodno sloganu festivala „Cinema city", Novi Sad će do nedelje biti u znaku filma. U pešačkoj zoni postavljene su filmske kapije, svaka posvećena nekoj od legendi domaćeg filma, između ostalih, Raheli Ferari, Paji Vujisiću i Danilu Bati Stojkoviću. Bioskopska platna razapeta su na nekoliko lokacija u gradu, a veliki plakati na svakom koraku podsećali su da će Novi Sad, bar na kratko biti filmska prestonica Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.