Život u zajednici ne mora uvek biti ekonomičnija opcija

Izvor: Piplmetar.rs, 16.Sep.2023, 10:28

Život u zajednici ne mora uvek biti ekonomičnija opcija

https://www.freepik.com/free-photo/smiling-woman-looking-away-while-sitting-dining-table-with-her-family_25776982.htm
Život u zajednici je danas prisutan kao i u ranijim decenijama i parovi se odlučuju na ovu varijantu života jer često nemaju drugu opciju. Ipak, idealna situacija u ovoj postavci je prisutna samo u retkim situacijama dok je ona sa druge strane spektruma češća. Postoje brojne prednosti ovog načina suživota, pogotovo kada su u pitanju porodice sa malom decom jer uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << imaju na koga da se oslone kada je u pitanju čuvanje dece. Ipak, svima je potreban mir i spokoj te ovo uglavnom bude i tačka raskola kada svako poželi da ode na svoju stranu.
Generacijska razlika Često se u razgovoru nekoliko generacija čuje ono čuveno kako je bilo u čije vreme i kako je sada. Ovo je česta tema rasprava kada se radi o stvarima koje su danas drugačije u odnosu na prošlost. Najčešće se spominje kada su u pitanju deca te tako na red dolazi sve od ishrane dece do prezaštićavanja i puno obaveza. Mladima su neke stvari normalne, dok se kod starijih javlja nemogućnost shvatanja da su do danas nauka, medicina ali i sami ljudi napredovali i došli do brojnih promena u načinu funkcionisanja. Često izostaje tolerancija pa se javljaju rasprave i netrpeljivost među pojedinim članovima porodice.
Ulaganje u prostor Kada živite u nečijem domu, očekivanja su i da ulažete u njega. Ukoliko živite u zajednici, od vas će se očekivati ne samo da plaćate račune, nego i da učestvujete u potencijalnim ulaganjima. Bilo da se radi o krečenju ili nekoj većoj popravci, nije uvek prijatno kada vam odjednom neko kaže da morate da izdvojite određenu sumu kako biste podelili troškove. Ovde može doći do nesuglasica oko razloga za i protiv ovakvog rešavanja problema te na vreme odlučite koji je vaš stav povodom toga.
https://www.freepik.com/free-photo/rebellion-teenage-blonde-girl_10979430.htm
Nedovoljno prostora Ukoliko ste nekada živeli u zajednici, poznato vam je da sve što je jeftinije na kraju uvek izađe skuplje. Kada živite u zajednici, uglavnom i učestvujete u svim troškovima te tako zapravo ne štedite puno novca. Takođe, slobodno vreme i mogućnost da kreirate sopstveni raspored su neprocenjivi te razmislite da li je ovaj način života za vas. Ukoliko želite da promenite svoje mesto stanovanja, razmislite o ulaganju u sopstvenu nekretninu. Kada je u pitanju osamostaljivanje, povoljna novogradnja može da bude ono što je sledeći korak za vašu porodicu. Na vreme krenite u potragu kako biste pronašli najbolji dom.
Sloboda – ima li je? Ponekad slobodu koja se tiče slobodnog kretanja po kući i slobodnog korišćenja prostora uzimamo zdravo za gotovo. Ukoliko ste se odlučili na deljenje prostora, onda ste pristali i na činjenicu da skoro nikada nećete biti sami. Prisustvo ukućana je uvek vidljivo, pa tako nećete stalno biti u mogućnosti da primate goste ili odmorite. Pokušajte da uspostavite neka pravila kako biste svi imali vremena i prostora za odmor i druženje i kako ne biste smetali jedni drugima. Budite istrajni u ovome jer morate postaviti neka pravila kako biste svi živeli u miru i slozi.
Finansijska situacija Često ne razmišljamo o inflaciji, cenama nekretnina i platežnoj moći. Ukoliko pogledate situaciju na tržištu nekretnina, primetno je da postoje određeni trenuci u kojima je povoljno kupiti nekretninu. To su upravo momenti koje i vi treba da uočite kako biste došli do najboljeg vremena za kupovinu nekretnine. Kada sve stavite na papir, videćete da što duže čekate, time vam inflacija smanjuje mogućnosti kada je u pitanju kupovina nekretnine. Ako je to vaš plan za budućnost, više vam se isplati da odmah krenete u proces kupovine stana kako biste dobili najviše što možete za vaš budžet.
Ponekad se povedemo idealnim situacijama i završimo u skroz suprotnim scenarijima koji nas koštaju vremena i mentalnog zdravlja. Napravite za i protiv listu i vidite koja će da prevagne i ubrzo će vam sve biti jasno.

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.