Život u Beogradu mi nedostaje

Izvor: Blic, 18.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život u Beogradu mi nedostaje

Naš proslavljeni košarkaš Aleksandra - Saša Đorđević koji već godina živi u Milanu, danas će biti u Beogradu kao jedan od promotera Beogradskog maratona, tačnije Trke zadovoljstva. U intervjuu za „Blic”, Sale priča i o svom angažmanu pri UNICEF-u, životu u Milanu, porodici, planovima"

Kakve su vaše obaveze i dužnosti kao ambasadora UNICEF-a?

- Ambasadori UNICEF-a pomažu da se zaštite i promovišu dečja prava i poboljšaju uslovi života >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dece i žena u celom svetu. Moja uloga kao ambasadora za Srbiju vezana je za programe koje UNICEF sprovodi u našoj zemlji. Najviše sam vezan za program „Škola bez nasilja”, a zadovoljstvo mi je da idem u posete školama, da razgovaram sa decom, nastavnicima, direktorima i čujem njihove probleme, ali i da im prenesem osnovne poruke vezane za ovaj program. Isto tako, radim sa UNICEF-om na mobilizaciji privrednika i građana da podrže program „Škola bez nasilja”. Organizujemo fer-plej turnire i promovišemo fer-plej odnos u školi, u sportu i kod kuće.

Na koju od dosadašnjih akcija u saradnji sa UNICEF-om ste najviše ponosni?

- Svakako sam ponosan na ono što smo započeli sa programom „Škola bez nasilja”, a to je da gradimo mrežu škola koje kreiraju kulturu nenasilja, saradnje, drugarstva. To je još uvek tek 14 odsto od ukupnog broja škola, ali siguran sam da ćemo do kraja godine imati bar 20 odsto škola u Srbiji uključen u ovaj program. Posebno me raduje da se kroz ovaj program razvijaju novi mehanizmi koji definišu šta je čija uloga u društvu kada je reč o prepoznavanju i sprečavanju nasilja. U ovom programu učestvuju sva ključna ministarstva, ali i predstavnici civilnog društva, privatni sektor, sportski klubovi, poznate ličnosti.

Živite na relaciji Srbija - Italija, koliko vam je to naporno?

-To je kratka relacija i ne predstavlja mi neki napor da budem često u Beogradu.

Koliko vam se život promenio od kada ste prestali da se aktivno bavite košarkom? Da li sada imate više vremena za porodicu ili neki hobi?

-To je drastična promena. Drugi tempo, drugi način života. Najviše sam okrenut porodici i sada uživam u deci sa kojom učestvujemo u njihovom odrastanju i obrazovanju. Što se tiče hobija, uživam u skijanju. Ne mogu da nadoknadim izgubljeno vreme za moju veliku ljubav prema ovom sportu. Sada sam u mogućnosti da u tome uživam više nego ranije.

Koje su prednosti života u Milanu, a koje su mane?

- Boravak u Milanu, koji volim i gde sam započeo svoju igračku inostranu karijeru, stvorio je mogućnost za nova prijateljstva i novo okruženje. Prednosti ima puno, to je veliki grad sa puno mogućnosti za nove poslove. Najveća mana je što mi nedostaju familija i prijatelji iz Srbije i svakako Beograd.

Okušali ste se i u trenerskim vodama u ekipi Armani džins. Šta sada radite i kakvi su vam planovi za budućnost?

- Počeo sam da se bavim trenerskim poslom, ali kada sam shvatio da on iziskuje stalnu selidbu iz grada u grad i nemogućnost da se moja deca školuju u kontinuitetu, odlučio sam da za sada ostanem u Milanu. Radim na sasvim suprotnim poslovima koji nemaju mnogo veze sa sportom.

S kim ste od bivših saigrača i dalje u kontaktu i da li i u Italiji uspevate da se viđate sa našim ljudima - sportistima, umetnicima...


- Sa svima sa kojima sam se družio od saigrača sam u ličnim kontaktu, a sa mnogim našim ljudima koji žive u Milanu sam sklopio prava prijateljstva.

Često vas gledamo u reklamama, a imali ste i mini rolu u filmu „Nebeska udica”. Da li ćete možda zaigrati i u nekom filmu, budući da se odlično snalazite pred kamerama?

- Nikad se ne zna, videćemo.

Otac ste dve devojčice. Da li one imaju vaše sportske gene, koji sportovi ih interesuju?

- Obe su veoma angažovane u sportskim aktivnostima koje nemaju veze sa košarkom, i to mi je jako drago.

Danas na maratonu

- Maraton je najveća sportska manifestacija koja se tradicionalno održava u Beogradu svakog aprila. Biću i ove godine na maratonu i na UNICEF-ovoj Trci zadovoljstva koja je posvećena programu „Škola bez nasilja”. Ja pozivam sve ljude da izađu danas sa svojom decom. Roditelji, nastavnici, poznate ličnosti - da pokažemo da smo zajedno uz našu decu i da svaki korak koji napravimo pravimo za njih i sa njima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.