Zbunjivanje birača i igranje uloge žrtve

Izvor: 011vodič.com, 12.Dec.2019, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbunjivanje birača i igranje uloge žrtve

Sagovornici Danasa o tome zašto vlast “kopira” način bunta opozicije protiv nje same
Protesti ovdašnje vlasti protiv opozicije sa gotovo istim parolama, optužbama i retorikom, potom pokretanje ili fabrikovanje afera u vezi sa temama koje je upravo opozicija otkrila u vezi sa vlašću, kao i podnošenje krivičnih prijava za to, svakako da predstavljaju jedinstven slučaj u političkoj i društvenoj praksi u svetu.
Vrhunac predstavlja podnošenje krivične prijave „naprednjaka“ >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << protiv svog lidera – Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja u slučaju proizvodnje marihuane na imanju Jovanjica, kao i pojavljivanje u javnosti Biljane Popović Ivković, državne sekretarke u MUP, koja pokazuje fotografije na kojima su lideri opozicije sa uhapšenim narko-dilerima, i, pritom, neumoljivo podseća na potpredsednicu Stranke slobode i pravde – Mariniku Tepić, koja već dva meseca jednom nedeljno novinarima pokazuje podatke i navode o umešanosti vrha vlasti u spornu trgovinu oružjem.

– Nisam siguran šta se krije iza svega, osim pokušaja da se relativizuju aktivnosti opozicije. Neke od tih aktivnosti su toliko banalne i besmislene, čak i na granici ukusa. Protesti protiv opozicije su toliko besmisleni bili, a sa sve preuzimanjem koncepta, narativa pa čak i vizuala protesta „1 od 5 miliona“ – ocenjuje za Danas Boban Stojanović, politički analitičar.
On pretpostavlja da je cilj vlasti da zbune jedan deo neinformisanih birača, i da sebe, kako navodi, predstave kao nekakve žrtve.
– Poslednje aktivnosti – krivična prijava protiv braće Vučić je verovatno i korak dalje sa ponižavanje institucija pravosuđa, a videćemo šta je motiv svega toga. S obzirom na broj afera koje gotovo svakodnevno isplivavaju protiv vlasti, deluje da oni sada maksimalno žele da skrenu pažnju i da fabrikuju događaje kako bi se javnost usmerila na njih. Od Krušika i uzbunjivača Aleksandra Obradovića, Jovanjice, Megatrend univerziteta – vlast se trudi da maksimalno skrene pažnju javnosti sa tih dešavanja i očigledno je da nemaju nikakva ograničenja u pogledu suludih događaja – zaključuje Stojanović.
Prema mišljenju Vladimira Pejića, direktora agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, kopiranje načina na koji se opozicija bori protiv vlasti deluje kao nadmudrivanje.
– Meni to deluje kao političko nadmetanje i nadmudrivanje koje se kreće, ipak, u zakonskim okvirima. Ne vidim da je iko od njih prekršio zakon, iako nisam pravnik, odnosno da je ovo što radi vlast mimo zakona. Pretpostavljam da je ovde reč o tome da vlast istera neke stvari na čistac. Imamo slučaj plantaže marihuane u Jovanjici, ali, opet, opozicija nije podnela nikakvu krivičnu prijavu… – ističe Pejić.
On dalje kaže da na taj način čak vlast odrađuje posao umesto opozicije.
– Pitanje je sad da li to vlast radi da bi obesmislila opoziciono delovanje, da bi obezvredila sve njihove napore ili to čini iz nekog drugog razloga… Izvesno je samo da je javno mnjenje, odnosno biračko telo u konfuziji, kao i da pojedinačni slučajevi, koji zaista zavređuju pažnju, kada je reč o svim tim aferama, ostaju u senci svakodnevne produkcije novih – zaključuje Pejić.

The post Zbunjivanje birača i igranje uloge žrtve appeared first on 011vodic.com.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.