Zbog ove PSIHOAKTIVNE SUPSTANCE JEŠĆETE NEKONTROLISANO: Evo šta se dešava u vašem mozgu svaki put kada je konzumirate

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2024, 19:44

Zbog ove PSIHOAKTIVNE SUPSTANCE JEŠĆETE NEKONTROLISANO: Evo šta se dešava u vašem mozgu svaki put kada je konzumirate

Mnogi naučnici su se ovom tematikom bavili godinama.

Istraživači su nedavno sproveli novo istraživanje u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi otkrili zašto konzumacija marihuane pojačava apetit. Fokus njihovog istraživanja bila je stimulacija određenih regiona mozga povezanih s apetitom kod pacova i miševa isparenjima kanabisa.

Rezultati su pokazali da kanabis aktivira male grupe specifičnih neurona u hipotalamusu, delu mozga poznatom po kontroli >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << apetita, telesne temperature i raspoloženja. Kada su ovi neuroni aktivirani, pokreće se bujica signala povezanih s motivacijom i kretanjem, što objašnjava zašto osobe koje konzumiraju marihuanu često imaju pojačan apetit.

Kanabis i medicinska primena za podsticanje apetita

Donald Abrams, onkolog sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, ističe da su rezultati ovog istraživanja korisni za medicinsku primenu kanabisa, posebno kod pacijenata obolelih od raka koji se suočavaju s nedostatkom apetita. On naglašava da, iako pacovi nisu ljudi, iskustvo i studije pokazuju da kanabis zaista stimuliše apetit.

Uticaj kanabisa na aktivnost mozga i unos hrane

Analizirajući interakciju između hemikalija u kanabisu i aktivnosti mozga povezane s apetitom i unosom hrane, istraživači su otkrili da kanabis oslobađa hemikalije poznate kao kanabinoidi: delta-9-tetrahidrokanabinol (THC) i kanabidiol (CBD). Ove hemikalije pokreću neurone u hipotalamusu koji proizvode protein zvani kanabinoidni 1 receptor (CB1 receptor), poznat po povećanju apetita i stimulišućem unosu hrane.

Medicinski kanabis i lekovi na sintetičkoj bazi

Lekari se nadaju da bi medicinski kanabis mogao biti od pomoći pacijentima koji se leče od raka i imaju smanjen apetit, kao i osobama koje pate od anoreksije. Postoje lekovi na sintetičkoj bazi koji su namenjeni oponašanju efekata kanabisa, ali se u nekim studijama pokazalo da nisu delovali pouzdano. Mišel Sekston, istraživačica sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, ističe da dokazi o efektima isparenja kanabisa na apetit nisu dovoljno proučeni, te da je kanabis još uvek zabranjen u određenim delovima Sjedinjenih Država i drugim zemljama.

Iako je kanabis još uvek kontroverzna tema u medicinske svrhe, rezultati ovog istraživanja pružaju nove uvide u mehanizam delovanja kanabisa na apetit i mozak. Ovo istraživanje otvara vrata za dalje proučavanje potencijalne medicinske primene kanabisa u podsticanju apetita kod pacijenata koji se suočavaju s nedostatkom istog.

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.