Zavirite u grad koji je bio pod vodom pune 24 godine

Izvor: JavneVesti.com, 24.Apr.2014, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavirite u grad koji je bio pod vodom pune 24 godine

U vreme jakih kiša 1985. godine, velika količina vode se slivala sa okolnih brda što je uticalo na vodostaj, a brane koje su štitile grad nisu mogle da izdrže pritisak. Kobnog 10. novembra 1985. brane su pukle i preplavile grad Vila Epekuen

 
Argentinski grad Vila Epekuen osnovan je 1920. godine, a nalazi se 600 kilometara severno od Buenos Ajresa i smešten je uz jezero Lago Epekuen koje je u svetu poznato po velikom salinitetu vode. Smatran je jednim od najlepših mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu JavneVesti.com << za odmor sve do 1985. godine kada je brana koja ga je štitila pukla i potopila ceo grad.
 
 
Vila Epekuen je nastao 1920. godine, bio je dom za 1.500 stanovnika, a godišnje je primao na hiljade turista koji su dolazili kako bi uživali u slanim kupkama i spa centrima. Bio je velika svetska atrakcija velikim delom zbog jezera koje se po količini saliniteta nalazi odmah iza Mrtvog mora.
Epekuen su nazivali “grad večnog proleća” jer se verovalo da voda iz jezera je lekovita i da leči reumu, dijabetes, depresiju i razne kožne bolesti.
 
U vreme jakih kiša 1985. godine, velika količina vode se slivala sa okolnih brda što je uticalo na nivo vode, a brane koje su štitile grad, nisu mogle da izdrže pritisak. Kobnog 10.novembra brane su pukle i Vila Epekuen je imala sudbinu Atlantide.
Meštani su sedeli na krovovima kuća u nadi da će se voda povući, ali to se nije dogodilo i kroz nekoliko dana grad je bio potopljen, 10 metara ispod vode.
Voda je počela da se povlači 2009. godine ali Epekuen nije obnovljen. I dan danas predstavlja atrakciju i veliki broj turista dolazi kako bi videli grad koji danas nazivaju i modernom Atlantidom.
 
Od 1.500 stanovnika koliko je imao Epekuen, samo je Pablo Novak (82) ostao jer nije želeo da napusti svoje rodno mesto. Danas on živi na obodu grada i velikodušno dočekuje goste iz celog sveta, kojima pokazuje puste ulice svog grada i priča priče o njegovom “večnom proleću”.
 
Pogledajte video:

Nastavak na JavneVesti.com...






Povezane vesti

Zavirite u grad koji je 24 godine bio potopljen (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2014, 11:02

Kobnog 10. novembra 1985. brane su pukle i preplavile grad Vila Epekuen. Ovaj grad grad nastao je 1920. godine, bio je dom za 1.500 stanovnika, a godišnje je primao na hiljade turista koji su dolazili kako bi uživali u slanim kupkama i spa centrima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.