Zašto su muškarci toliko opsednuti grudima?

Izvor: Piplmetar.rs, 19.Sep.2023, 05:30

Zašto su muškarci toliko opsednuti grudima?

Zašto muškarci vole grudi – pitali smo psihologe. 
Kada ste žena možda vam je zaista teško da razumete zbog čega su muškarci opsednuti grudima. Oni vole da ih gledaju, da ih dodiruju, da pričaju o njima, da ih ocenjuju… Šta je toliko seksi u njima?
Ah, pitanja, pitanja i još pitanja! Kao žena, verovatno mislite: ‘To je samo još jedan deo mog tela’. Ako vas neko diskretno odmeri, osećate se seksi. Ako neko pilji u vaš dekolte dok držite prezentaciju ili pričate >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << o nečem ozbiljnom, verovatno želite da ga prodrmate i udarite nečim teškim. Brinete da  budu zdrave. I verovatno da izgledaju lepo jer jasno je – muškarci vole grudi. A zašto, e taj deo ostaje nejasan.
Doći ćemo do svih odgovora, korak po korak.
Zašto muškarci vole grudi? U redu, budimo realni. Sve smo to doživele – da neko tokom razgovora počne da nas odmerava i da pritom znamo da se ne dive našoj ogrlici. Ali zašto su grudi takav magnet za pažnju?
Vreme je da se uputimo na naučna objašnjenja koja stoje iza ove opsesije.
1. Evoluciona perspektiva Znate kako kažu, “sve je u genima?” Pa, kada je u pitanju zašto muškarce privlače grudi, evolucija bi mogla imati više od sporedne uloge. Govorimo o milionima godina seksualne selekcije koje bi mogle da objasne zašto vaš poslednji momak nije mogao da prestane da vam bulji u grudi tokom večere.
a. Seksualna selekcija: Jednostavno rečeno, grudi signaliziraju potencijalnim partnerima da je žena u vrhuncu reproduktivnih godina. Zaobljenost, punoća i simetrija dojki mogu da impliciraju mladost i plodnost. To je kao da se paunovi šepure svojim perjem, osim što imamo posla sa homo sapiensom.
b. Veza sa oksitocinom: U redu, ovde stvari postaju svenejasne – bukvalno. Da li ste ikada čuli za oksitocin? To je hormon koji se oslobađa tokom osetljivih trenutaka kao što su grljenje, maženje ili dojenje. On je poznat i  kao „hormon maženja“ i igra ključnu ulogu u društvenom povezivanju. I da, ne radi se samo o vezi između majke i deteta, već je aktivna i tokom intimnih trenutaka između odraslih. Istraživanja su pokazala da kada se dojke dodiruju ili stimulišu, nivoi oksitocina rastu, potencijalno produbljujući osećaj privrženosti između partnera. Dakle, ako muškarci vole grudi, to možda nije samo površna fascinacija; moglo bi biti ukorenjeno u biološkoj želji za društvenim povezivanjem.
2. Psihološki ugao Kada je u pitanju muška ljubav prema grudima, teoretičari psihologije možda imaju zanimljive odgovore.
a. Frojdovsko sočivo: Vežite se, jer ulazimo u Frojdvil. Prema frojdovskoj psihologiji, dečakovo prvo ljubavno interesovanje često je njegova majka, zahvaljujući zloglasnom Edipovom kompleksu. I pogodite šta? Dojenje ovde igra ulogu. Neke teorije sugerišu da udobnost i ishrana tokom sesija dojenja mogu stvoriti dugotrajnu vezanost za grudi u psihološkom pejzažu.
b. Faktor „novosti“: Hajde da promenimo brzinu i razgovaramo o nečemu što se zove „ponašanje u potrazi za novitetima“. U psihološkom smislu, ovo se odnosi na našu urođenu radoznalost i interesovanje za nova iskustva, a čak je povezano i sa nivoima dopamina u mozgu. Kada je reč o grudima, faktor „novosti“ može da se aktivira, posebno zato što su grudi često seksualizovane i smatraju se „zabranjenim“ ili „privatnim“ u mnogim kulturama. Ovo može objasniti zašto mlade odrasle osobe mogu smatrati grudi tako zadivljujućim – one su „novo“ iskustvo koje stimuliše centre nagrađivanja mozga.
3. Sociokulturni faktori: Koliko puta ste videli film, skrolovali kroz Instagram ili bacili pogled na reklamu samo da biste bili bombardovani slikama koje naglašavaju „idealan“ ženski oblik? Mnogo puta. Kako to utiče na ono što muškarci smatraju privlačnim? Bingo! Već vidite gde smo. Evo kako mediji i društvene konstrukcije deluju svojom suptilnom magijom – ili pakošću – na preferencije muškaraca u vezi grudi.
a. Uticaj medija: Dobrodošli u doba uticaja, gde su mediji lutkar koji vuče konce društvenih normi. Od raskošnih pin-up devojaka iz 1950-ih do današnjih Instagram modela, grudi često zauzimaju centralno mesto. Ove platforme stvaraju narativ koji stavlja premiju na određene fizičke atribute, uključujući veličinu i oblik grudi. Dakle, u suštini, mediji postavljaju pozornicu i pozivaju muškarce da usredsrede svoju pažnju u određenim pravcima.
b. Grudi kao statusni simbol: U redu, hajde da razgovaramo o statusu. U mnogim društvima postoji čudna ideja da veće ili estetski prijatnije grudi nisu samo poželjne, već i znak „veće vrednosti“. To je kao da neko ima najnoviji iPhone – osim što govorimo o biologiji, a ne o tehnologiji. U nekim kulturama, veličina grudi je čak bila povezana sa društvenim statusom ili bogatstvom.
4. Kada se nauka susreće sa individualnošću Hajde da budemo realni – ponekad se muška želja za grudima ne uklapa uredno u definiciju udžbenika. Znate, nije sve o frojdovskim dramama iz ranog života ili najnovijem Instagram trendu.
Mi smo složena bića, svako sa jedinstvenim spojem iskustava i ukusa. Zato je ključno uzeti u obzir pojedinačne faktore koji mogu objasniti zašto muškarci smatraju grudi očaravajućim. Spremne? Idemo!
a. Koncept seksualnog utiskivanja: Zamislite da ste tinejdžer. Starija sestra vašeg najboljeg prijatelja prolazi i bum! To je vaš trenutak samospoznaje o vrsti žena koje vas privlače. Teorija sugeriše da iskustva iz ranog života, često tokom adolescencije, mogu da ukalupe naš kasniji ukus. Ako je to rano izlaganje uključivalo naglasak na grudima, pa, to je kao što kažu: Nikada ne zaboravljaš svoju prvu ljubav — ili u ovom slučaju, prvi atribut koji ti je zapeo za oko.
b. Lične preferencije: Ponekad ne postoji velika teorija, nema duboko ukorenjene psihološke osnove, nema društvenog uticaja – samo obične lične preferencije.
Katarzyna Bialasiewitz/istock/gettyimagesplus


Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.