Zašto se najstarije mumije na svetu pretvaraju u crnu želatinastu masu?

Izvor: Blic, 11.Mar.2015, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se najstarije mumije na svetu pretvaraju u crnu želatinastu masu?

Slavne čileanske Činčoro mumije, stare preko 7.000 godina, mogle bi potpuno da istrule.

- Vlažan vazduh pospešuje razvoj bakterija koje mumije pretvaraju u crnu želatinastu masu - kaže Ralf Mičel, profesor biologije sa Harvarda.

Mičel je pregledao mumije koje su smeštene u univerzitetskom muzeju u Čileu kako bi pronašao uzrok neobjašnjivog procesa koji je započeo pre 10 godina.

Rezultati testiranja mikroflore su pokazala da se ne koži mumija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pojavila vrsta bakterije koja inače živi na ljudskoj koži.

- Čim su se stvorili pogodni uslovi u vidu temperature i vlažnosti vazduha, bakterije su počele da se hrane kožom mumija - objašnjava Mičel.

- Ukoliko se mumije ne budu čuvale u odgovarajućim uslovima, mikroorganizmi će ih jednostavno pojesti - zaključio je Mičel.

Kako bi spasili mumije, u muzeju će morati da se stvore uslovi kakvi inače vladaju u čileanskim pustinjama, gde su mumije i pronađene.

- U nekim delovima pustinje kiša nije padala već 400 godina - kaže Mičel.

Međutim, u poslednjih 10 godina vlaga, nošena maglom sa Tihog okeana, prodire sve dublje u pustinju.

Drevne mumije su ostaci naroda lovaca-sakupljača, zvanog Činčoro, koji je u neolitu nastanjivao područje današnjeg Perua i Čilea.

Njihove mumificiranemumije su ostale sačuvane upravo zahvaljujući suvoj klimi u pustinjama Čilea.

Naučnici su koristeći C4 metodu otkrili da su najmlađe Činčoro mumije pokopane oko 5.050 godina pre Hrista, što ih čini najstarijim mumijama na svetu, piše Live Science.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.