Zašto se kaže Lupa kao MAKSIM PO DIVIZIJI - OVO je poreklo popularne izreke koja se ukorenila u našem narodu

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2024, 19:15

Zašto se kaže "Lupa kao MAKSIM PO DIVIZIJI" - OVO je poreklo popularne izreke koja se ukorenila u našem narodu

Evo ko je čuveni Maksim.

Hiram Stivens Maksim je bio američki izumitelj, inženjer i industrijalac koji je živeo od 1840. do 1916. godine. Njegovo ime se često povezuje s razvojem vatrenog oružja i drugih izuma.

Kada neko priča nešto besmisleno ili rasuđuje o nečemu o čemu malo zna, mnogo priča, a u stvari ništa ne kaže, obično se kaže da "lupa kao Maksim po diviziji."

Verovatno ste ovu izreku i sami nekad iskoristili, ali da li ste >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se zapitali: ko je Maksim? Koja divizija? Zašto lupa?

Priča koja se krije iza ove izreke zapravo je istorijska. Za početak…

Da li je Maksim osoba? I da i ne!

Maksim iz pomenute izreke zapravo je ser Hiram Stivens Maksim, britanski pronalazač američkog porekla. Bio je veoma uspešan i iza sebe je ostavio patente za brojne uređaje - pegle za kosu, mišolovke, letelice i parne pumpe… Tvrdio je čak i da je izumeo sijalicu, ali je u istoriji ipak najpoznatiji po izumu prvog automatskog oružja ili - mitraljeza, prenosi Istorijskizabavnik.rs

Njegov najpoznatiji izum bio je "Maxim mitraljez" (poznat i kao "Maxim gun"), prva uspešna poluautomatska i automatska mitraljeza. Ovaj izum ima značajnu ulogu u istoriji ratovanja i oružja, jer je pružao veći protivnički ognj i bio ključni faktor u evoluciji taktičkih strategija.

Maksim je svoj mitraljez patentirao 1883. a nakon što je naredne godine pred publikom demonstrirao njegov rad, nije bilo vojske koja nije želela ovo oružje. A kako i ne bi! Mitraljez je mogao da ispali 600 metaka u minutu i, iako se danas smatra preteškim i suviše glomaznim, u svoje vreme je prestavljao poslednji krik vojne mode!

I tu dolazimo do začkoljice! Jer “maksim” iz popularne izreke zapravo nije osoba već - oružje! Mitraljez je dobio ime “Maksim” po svom tvorcu i on je taj koji “lupa po diviziji”. A… Zašto “lupa”? Pa zato što je ovo oružje proizvodilo ogromnu buku!

Osim što je sejao kišu metaka po neprijateljima, maksim je bio i strašno bučan, pa je ondašnjim ljudima izgledalo “kao da lupa”.

Prvo su ga nabavili Britanci. Zabeleženo je da ga je prvo dobio Singapurski dobrovoljači korpus još 1889. ali je zapravo najviše korišćen prilikom ekspedicija u Africi, pre svega zato što su se domorodci plašili zvuka ovog oružja. Istorija pamti i da je mitraljez prvi put korišćen prilikom kolonizacije Rodezije, a istoričari ga danas nazivaju i “oružjem kojim je kolonizovana Afrika”.

Nije prošlo mnogo vremena, a i druge evropske sile u svoje naoružanje su uvrstile “maksima”. To je bio slučaj i sa srpskom vojskom, a tu dolazimo i do odgovora na pitanje…Po kojoj diviziji?

“Maksim” je svoju najveću primenu našao tokom Prvog svetskog rata kada su ga, u različitim varijantama, koristile sve zaraćene strane, uključujući i srpsku vojsku.

Zbog svoje ogromne ubojite moći i zvuka, vojnicima je ovo oružje delovalo naročito strašno i imalo je veliki uticaj na tadašnju kulturu. U to vreme nastao je i ovaj izraz koji se zadržao sve do današnjih dana - lupa kao maksim po diviziji.

Srbija Danas/K.L.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.