Zanimljivosti o čaju

Izvor: JavneVesti.com, 09.Jan.2014, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanimljivosti o čaju

S obzirom na to da je čaj jedno od najpopularnihih pića na svetu, sasvim je sigurno da mnogi od vas uživaju u ovom napitku svakodnevno. U mnogim zemljama, ispijanje čaja je dao rituala, a  negde čak simbol statusa i luksuza. Sledi nekoliko interesantnih činjenica koje možda niste znali o čaju:
 
Prvi put se spominje pre 5000 godina u Kini, a posle vode to je napitak koji se najčešće konzumira.
Uticaj čaja kroz istoriju je veći nego što mislite. Naime, prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu JavneVesti.com << američki milioneri bili su trgovci čajem, a razvoj industrijske revolucije je podstaknut delom i potrebom za masovnom proizvodnjom čaja.
U nekim zemljama, ritual ispijanja čaja je doveden do savršenstva. Englezi čaj piju redovno, nezavisno od toga da li su bolesni ili zdravi. Kod njih se tačno zna koliko se čaja sipa u šoljicu, kako se ona drži, ali i kojim pokretima se čaj meša. Tradicionalni engleski čaj služi se sa mlekom.
Međurim, nije dobro dodavati mleko u čaj jer to poništava delovanje antioksidansa iz čaja.
Dobro su poznata lekovita dejstva čaja. Tako je majčina dušica odlična za lečenje kašlja, bronhitisa, dok je nana dobra za upale sluzne i usne duplje. Uvin čaj je dobar kao urinarni antiseptik kod lečenja upale mokraćnih puteva, a kamilica deluje smirijuće i često se koristi kao lek protiv nesanice. Ona ublažava menstrualne tegobe, ali u ublažava bolove bubrega, jetre i žuči.
Crni čaj, poput crne kafe, ostavlja mrlje na zubima.
Nisu svi čajevi istog kvaliteta, a i u ovom slučaju je primenljiva ona narodna izreka „koliko para toliko muzike“. Konzumiranje većih količina nekvalitetnog čaja može dovesti do taloženja pesticida u organizmu.
Dosta ljudi je u neodumici oko same pripreme čaja, pa često ne znamo koliko tačno čaj treba da stoji u vreloj vodi. Čaj treba da odstoji u vodi od 3 do 5 minuta jer se za to vreme najbolje aktiviraju svi korisni sastojci u čaju.
 

Nastavak na JavneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.