ZA ŽENE: Šta treba da uradite ukoliko ste zaboravile da popijete kontraceptivnu pilulu

Izvor: Press, 16.Okt.2018, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA ŽENE: Šta treba da uradite ukoliko ste zaboravile da popijete kontraceptivnu pilulu

Ukoliko vam se desilo da ste zaboravile da popijete kontraceptivnu pilulu, evo koji treba da vam bude sledeći korak.
Foto:B92.net
Postupak za korišćenje kontraceptivnih pilula je poprilično jednostavan - potrebno je da svaki dan u isto vreme, tokom tri nedelje popijete po jednu tabletu, a nakon toga pravite pauzu od 7 dana. 

Ipak, neretko se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dešava da iz mnogobrojnih razloga, žene jednostavno zaborave da uzmu pilulu. Svakodnevne obaveze, jurnjava, posao i brz životni tempo utiču na pamćenje, pa čak i nešto što vam je postalo rutina prosto zanemarite. 

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja, ukoliko dođe do propusta jeste šta uraditi sledeće. Mnoge devojke, pa i žene su zbunjene, da li bi trebalo da uzmu odmah drugu pilulu, sačekaju neko određeno vreme ili jednostavno preskoče dan i sutradan počnu ispočetka. 

Kako ne biste bile više u zabludi, evo šta treba da uradite ukoliko ste propustile da popijete tabletu: 

1. Propustile ste jednu pilulu ili ste zakasnile jedan dan sa novom serijom pilula (još uvek ste zaštićene)
Popijte odmah pilulu koju ste propustili. Ostatak pilula nastavite da pijete po uobičajenom rasporedu. Kada završite sa serijom pilula kao i do sada, napravite pauzu od 7 dana. 2. Zaboravile ste da popijete više od jedne pilule ili ste zakasnile dva ili više dana sa novom serijom pilula (zaštita je dosta umanjena) 

- Popijte odmah pilulu koju ste propustili. 

- Ne nadoknađujte pilule. Ostale zanemarite i preskočite. 

- Ostatak pilula nastavite da pijete po uobičajenom rasporedu. 

- Sledećih 7 dana tokom seksualnog odnosa koristite dodatnu zaštitu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.