Izvor: Blic, 06.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'White Stripes' dolazi na 'Exit'!

'White Stripes' dolazi na 'Exit'!

Fenomenalni američki bend 'White Stripes' je glavna zvezda ovogodišnjeg 'Exita', i oni će na 'Mejn stejdžu' nastupiti 10. jula, poslednjeg dana festivala!

Grupu 'White Stripes' su 1997. godine u Detroitu osnovali Džek Vajt (vokal, gitara, klavijature) i Meg Vajt (bubnjevi, prateći vokal). Zanimljivo je da za njih dvoje postoje dve priče: po jednoj su brat i sestra, a po drugoj muž i žena. U svakom slučaju, Džek i Meg su su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << demantovali obe verzije.

Nakon prva dva albuma, 'The White Stripes' iz 1999. i ploče 'De stijl' iz 2000. godine, bend je postao veoma popularan u alternativnim krugovima, i ponovo oživeo minimalistički rok pravac u muzici. Međutim, posle albuma 'White Blood Cells', objavljenog 2001. godine, potpuno su osvojili naklonost muzičkih kritičara koji su ih uz bendove 'The Stokes' i 'Hives' proglasili za lidere novog rok talasa koji će zavladati svetom muzike. Takođe, nekoliko najuglednijih engleskih kritičara je njihovu muziku uporedilo, po uticaju na budućnost roka, sa velikanima poput Džimija Hendriksa ili grupe 'Sex Pistols'.

Ironijom sudbine, Džek i Meg Vajt svetske zvezde postaju zahvaljujući činjenici da je njihov spot za pesmu 'Fell In Love With a Girl' 2002. godine nominovan za čak četiri MTV nagrade.

Pravi haos 'White Stripes' su izazvali 2003. godine svojim četvrtim albumom 'Elephant', koji je prodat u milionskom tiražu, i sa koga je pesma 'Seven Nations Army' postala himna mlađe generacije. Verovali ili ne, ovu ploču je duet iz Detroita za svega dve nedelje snimio u londonskom studiju 'Toe rag' uz korišćenje analogne opreme!

Njihova muzika predstavlja retku kombinaciju garaž roka, panka i bluza. 'White Stripes' su se pokazali i kao fantastičan lajv bend i zato željno iščekujemo njihov koncert na 'Exitu'. Inače, Vajtovi će u Novom Sadu nastupiti odmah nakon svirke na čuvenom festivalu u Glastonberiju, a na Tvrđavi će promovisati i svoj poslednji album provokativnog naziva 'Get Behind Me Satan', sa koga je već objavljen prvi singl 'Blue Orchid'. A. Novaković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.