Vršnjačko nasilje među penzionerima u porastu

Izvor: Njuz.net, 29.Apr.2012, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršnjačko nasilje među penzionerima u porastu

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeMediji imaju najveći uticaj na ponašanje penzionera

SREMSKA KAMENICA, 29. april 2012, (Njuz) - Svaki četvrti penzioner u Srbiji doživeo je neki vid vršnjačkog nasilja, pokazuju istraživanja Centra za gerijatrijsku delikvenciju iz Sremske Kamenice. Među penzionerima je najprisutnije verbalno i psihološko nasilje,kao što je spletkarenje, ogovaranje i pretnja tužbom, dok je fizičko nasilje zbog godina i zdravstvenog stanja nasilnika tek na trećem mestu.
Sociolog >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << Veljko Balaban, načelnik Centra za gerijatrijsku delikvenciju, smatra da uzrok nadolazećeg talasa nasilja među penzionerima treba tražiti pre svega u porodici.
-Penzioneri koji su emocionalno zanemareni, kod kojih su porodični odnosi nekvaliteni, kojima unuci ili deca ne pokazuju dovoljno pažnje skloni su nasilničkom ponašanju – kaže Balaban – Oni, pošto su najstariji, ne priznaju ničiji autoritet, smatraju da su uvek u pravu, postaju sve agresivniji, krše zakon, i zato možemo očekivati da se sve češće u policijskim izveštajima nalaze lica starija od 65 godina – upozorava Balaban.
Podložnost starijih osoba raznim uticajima ima velikog udela na njihovo ponašanje, navodi se dalje u istraživanju koje pokazuje da usled zanemarivanja od strane porodice, penzioneri puno vremena provode uz televizor i novine, medije koje u tim godinama mogu imati velikog uticaja na njihovu svest.
- Vreme koje sa vršnjacima provedu u redu čekajući da podignu penziju ili plate račune, okruženi negativnom energijom koja se akumulira, i vršnjačko nasilje je njihov, grubo rečeno, 'izduvni ventil' – objašnjava Balaban i zaključuje da 'je sreća u nesreći što nasilnici svojim ponašanjem ne mogu loše da utiču na mlađe naraštaje koji odavno nemaju poštovanja ni prema kome, pa samim tim u njima ne mogu videti uzore'.
Soko Sokolović

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.