Vernost do groba: Jedina ljubav poslednjeg ruskog cara

Izvor: Press, 24.Okt.2016, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vernost do groba: Jedina ljubav poslednjeg ruskog cara

Poslednji imperator iz dinastije Romanov imao je samo jednu pravu ljubav u životu
Фото: невсвеек.рс
Александра Фјодоровна  рођена је као Аликс од Хесена и Рајне 1872. године у Дармштату, у тадашњој Немачкој царевини. Када је Аликс >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << имала шест година умрла јој је мајка. Била је најмлађе дете у породици и послата је у дом њене баке, краљице Викторије, владарке Велике Британије и Ирске. 

Николај ИИ је рођен 1868. године у  Александровском дворцу  у Санкт Петербургу, у тадашњој Руској империји. Био је најстарији од укупно шесторо деце императора Александра ИИИ. 

Аликс од Хесена, будућа  Александра Фјодоровна, први пут је дошао у Русију када се њена старија сестра Ела ударала за Николајевог стрица, великог кнеза Сергеја Александровича. Иако су били врло млади - Аликс је имао 12, руски престолонаследник 16 година - одмах су се заљубили једно у друго. 

Следећи сусрет будућих супружника десио се пет година касније, када је Александра Фјодоровна провела месец и по дана у посети својој сестри у  Санкт Петербургу . Николајеви родитељи су били против његових жеља да ступи у брак са Аликс. Упркос противљењу родитеља Николај и његова вољена су се дописивали. Писма им је носио Сергеј, Николајев стриц. 
Kada je Aleksandar III umro, presto je nasledio njegov najstariji sin Nikolaj. Ubrzo posle očeve sahrane 1894. godine Nikolaj je stupio u brak sa Aliks od Hesena, budućom imperatorkom Aleksandrom Fjodorovnom. 

U braku sa Aleksandrom Fjodorovnom Nikolaj II je dobio petoro dece: Olgu, Tatjanu, Mariju, Anastasiju i Alekseja. 

Princeze Marija i Anastasija bile su najmlađe i najljupkije ćerke. Pod Anastasijinim uticajem Marija je počela da igra tenis, koji je u to vreme postajao sve popularniji. Devojčice su bile vedrog duha, i često su tokom igre obarale slike i druge vredne predmete sa zidova dvorca. 

Imperatorov jedini sin nasledio je hemofiliju, болест која спречава нормално згрушавање крви, због чега га је и обична огреботина доводила у смртну опасност.

У ноћи између 16. и 17. јула 1918. године бољшевици су у Јекатеринбургу убили последњег руског императора из династије Романов, Николаја ИИ, као и чланове његове породице: супругу Александру, ћерке Марију, Олгу, Татјану и Анастасију, и сина Алексеја. Руска православна црква касније их је прогласила за светитеље. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.