Veliki pisci koji nisu dobili Nebelovu nagradu

Izvor: Vesti-online.com, 11.Mar.2019, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki pisci koji nisu dobili Nebelovu nagradu

Nobelova nagrada, od kada se dodeljuje, predstavlja najviše svetsko priznanje koje se može dobiti za književnost. Međutim, ova titula zaobišla je mnoge pisce koji spadaju u red najboljih stvaralaca klasične književnosti.

Lav Nikolajevič Tolstoj

Prva Nobelova nagrada dodeljena je 1901. godine, i to francuskom piscu Siliju Pridomu. Nezadovoljni ovom odlukom, četrdeset švedskih intelektualaca poslalo je pismo Tolstoju izražavajući protest zbog odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Akademije.

Marsel Prust

Kandidate za Nobelovu nagradu mogu predložiti bivši laureati, članovi Akademije i predstavnici udruženja pisaca. Interesantno je da Marsel Prust nikada nije bio među predloženim imenima, iako je svarao tokom dvadesetog veka. Izgleda da niko nije prepoznao vrednost njegovog svaralaštva.

Džejms Džojs

Irski pisac stekao je veliku naklonost publike, pa mu je popularnost neprestano rasla čak i nakon njegove smrti. Ipak, “Dablinci” I “Uliks” nisu učinili da se njegovo ime nađe među dobitnicima Nobela.

Virdžinija Vulf

Od početka dodeljivanja nagrade za književnost svega 13 žena bile su laureate i to u poslednje dve decenije. Moglo bi se reći da je na ovaj način Akademija pokušala da ispravi nepravdu i prema Virdžiniji Vulf.

Horhe Luis Borhes

Borhes je jednom prilikom, prilično star, izjavio da Nobelovu nagradu nije dobio jer gospoda u Stokholmu sigurno misle da su mu je jednom već dodelili.

Vladimir Nabokov

Ovaj kontroverzan autor, koji je ustanovio postmodernističku prozu, takođe nije ušao u red dobitnika, iako je bio nominovan više puta. Zanimljiva godina za Nobelove nagrade bila je 1974. kada su istovremeno bili nominovani i Nabokov i Borhes i Grejem Grin i Sol Belou, ali su nagradu podelili šveđani Džonson i Martinson, obojica članovi žirija za dodelu Nobelove nagrade.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.